Hidrojen Haber- Avrupa birliği 41 temiz teknoloji projesine destek verecek. AB üye ülkesinde yer alan projelerin tamamının 2030 yılından önce faaliyete geçmesi planlanmaktadır ve ilk 10 yıllarında 221 milyon ton karbondioksit (CO2) emisyonunu önleme potansiyeline sahiptir.
AB Emisyon Ticareti Programları (ETS) İnovasyon Fonu, ETS deki her bir ton CO2’ye 75 avro fiyat koyarak fon toplayarak net sıfır ve yenilikçi teknolojilerin yaygınlaştırılması için finansman programlarını finanse etmektedir.
Finansmanın sadece yüzde 40’ı, seçilen projelere saygın tesis faaliyete geçmeden önce sağlanacak, geri kalanı ise CO2 azaltımını gösterdikçe devam edecektir.
41 projenin 13’ü sanayide elektrifikasyon ve hidrojen konularına odaklanırken, altısı yenilenebilir hidrojen üretimini, yedisi ise hidrojenin kimyasallar, rafineriler ve çelikte kullanımını hedefleyen 1,2 milyar Avro alacak.
Bu 13 proje;
- H2 Green Steel’in İsveç’in kuzeyinde, demirin doğrudan indirgenmesinde kullanılacak hidrojeni üretmek için 700MW elektroliz kullanan endüstriyel ölçekte bir yeşil çelik tesisi kurmayı amaçlayan Boden Faz 1.
- HYTLATNIC’in GREENH2ATLANTIC projesi, Portekiz’de basınçlı alkalin teknolojisi kullanarak 96 Megavat yeşil hidrojen üretim sistemini geliştirmeyi amaçlayan bir projedir.
- Elyse Energy’nin Fransa’da yenilenebilir hidrojen üretimi ve karbon yakalama ve kullanımını kullanarak e-metanol üretmeye yönelik eM-Rhône projesi.
- Repsol’ün T-HYNET projesi, İspanya’da basınçlı bir alkali elektrolizör kurmayı ve yerel alıcılara yenilenebilir hidrojen ve oksijen satmayı amaçlamakta.
- ELECTRABEL’in Columbus projesi, Belçika’da bir oksit yanmalı kireç fırınından CO2 emisyonlarının yakalanmasını ve e-metan üretmek için yeşil hidrojenle birleştirilmesini göstermektedir.
- Iberdrola’nın İspanya’da alkali, PEM, SOEC elektrolizör sistemleri kullanarak hibrit hidrojen üretimi, entegre e-metanol üretimi ve gelişmiş CO2 yakalama ile enzim bazlı ve doğrudan hava yakalama teknolojilerini içeren entegre bir tesis inşa etmek için Green Meiga projesi.
- Rotterdam Limanı’nda bir elektrolizör inşa edecek ve işletecek olan Uniper’in H2 Maasvlakte’si.
- H2 ABONO’nun Astrurias H2 Vadisi – yenilenebilir hidrojen üretmek ve tedarik etmek için hidrojen merkezi.
- TotalEnergies’in Hollanda’da yenilenebilir hidrojenden son kullanıcılara kadar ölçeklenebilir yenilenebilir hidrojen üretimi için eksiksiz bir değer zinciri kurmayı amaçlayan EnergHys projesi.
- Forestal del Atlántico’nun İspanya’da hidrojen ve yakalanan CO2’den yeşil metanol üretimine yönelik TRISKELION projesi.
- IQONY’nin Almanya’nın Duisburg-Walsum kentinde bir PEM elektrolizörü geliştirecek, inşa edecek ve işletecek olan HydrOxy Merkezi.
- FFI’ın Norveç’teki GAP yenilenebilir amonyak üretim tesisi.
- Verbund’un Avusturya’daki GRAMLI yenilenebilir amonyak üretim tesisi.
Komisyon, İnovasyon Fonu hibelerine başvuran ve asgari gereklilikleri karşılayan ancak finansman verilmeyen projelerin, “hidrojen üretimiyle ilgili olmaları ve faaliyete geçtikten sonra başlayacak hibe ödeme takvimine uygun olmaları” koşuluyla, bu Sonbaharda Avrupa Hidrojen Bankası aracılığıyla planlanan yenilenebilir hidrojen sübvansiyonu ihalelerine katılabileceklerini doğruladı.
Ayrıca, 800 milyon Avro değerinde birleşik hibe için 11 projenin seçildiği teknoloji üretimi kategorisindeki dört projeye de fon sağlanacak:
- Topsoe’nun SOEC yığın modülü tesisi.
- Bosch’un akıllı elektroliz modülü üretimi.
- Agfa’nın gelişmiş alkali su elektrolizör seperatörlerinin gigawatt ölçeklendirmesi.
- De Nora’nın elektrolizörler ve yakıt hücreleri için hidrojenle ilgili yeni bileşenleri, robotik elemanları ve üretim çözümleri.