Hidrojen Haber- Avrupa Komisyonu, Hollanda’nın yenilenebilir hidrojen üretimini desteklemek için 246 milyon avroluk bir planını onayladı. Plan, AB (Avrupa Birliği) Hidrojen Stratejisi ve Avrupa Yeşil Anlaşması hedefleriyle uyumlu olarak yenilenebilir hidrojenin geliştirilmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor.
Plan, en az 60 MW elektroliz kapasitesinin inşasını içeriyor. Destek, 2023 yılında sonuçlanması planlanan rekabetçi bir ihale süreciyle verilecek. İhale, Avrupa Ekonomik Alanı’nda kurulu olan ve Hollanda’da bir hidrojen üretim birimi işleten veya kurmak ve işletmek isteyen tüm şirketlere açık olacak. Destek, 7 – 15 yıl süreyle doğrudan hibe şeklinde olacak. Yararlanıcılar, yenilenebilir hidrojen üretimi için AB kriterlerine uyduklarını kanıtlamak zorunda kalacaklar. Bu da, önlemin desteklediği yenilenebilir hidrojen üretimi için gerekli olan ek yenilenebilir elektriğin dağıtımına veya finansmanına katkıda bulunmayı içeriyor.
Plan, Hollanda’nın 2025 yılında 500 MW, 2030 yılında ise 3 – 4 GW elektroliz kapasitesine ulaşma çabalarına katkıda bulunacak. Ayrıca, AB’nin en az 6 GW yenilenebilir hidrojen bazlı elektrolizör kurma ve 2024 yılına kadar 1 milyon ton yenilenebilir hidrojen üretme, 2030 yılına kadar ise en az 40 GW ile 10 milyon ton yerli yenilenebilir hidrojen üretme hedeflerini destekleyecek. Hollanda, planın her yıl 2030 yılına kadar yaklaşık 55 bin ton CO2 eşdeğerinin azaltılmasına yol açacağını ve bu sayede Hollanda’nın sera gazı emisyonlarını 1990 seviyelerine göre %55 oranında azaltma ve 2050 yılına kadar iklim nötr olma çabalarına katkıda bulunacağını bekliyor.
Komisyon, desteği AB Devlet yardımı kuralları çerçevesinde değerlendirdi. Komisyon vereceği desteği gerekçilendirirken ; “Plan, yenilenebilir hidrojen üretimini ve böylece sanayi, ulaştırma ve/veya enerji sektörlerinin karbon salınımını azaltılmasını kolaylaştırmak ve yaygınlaştırmak için gerekli ve uygun” ifadesini kullandı.
Hollanda, önlemin AB içindeki rekabet ve ticaret üzerinde sınırlı bir etkiye sahip olmasını sağlamak için yeterli güvenceler getirdi. Özellikle, yararlanıcılar açık, şeffaf ve ayrımcılık yapmayan bir ihale süreciyle seçilecek ve yardımı, projeleri gerçekleştirmek için gerekli tutara indirebilecek. Ayrıca, yardım, Avrupa Yeşil Anlaşması ile uyumlu olarak çevre üzerinde olumlu etkiler yaratacak ve rekabetin bozulmasına yönelik olası olumsuz etkilerden daha ağır basacak.