Hidrojen Haber-Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı (BMWK) tarafından finanse edilen ve Almanya Uluslararası İşbirliği Derneği (GIZ) koordinasyonunda Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası (AHK Türkiye) iş birliğiyle yürütülmekte olan “Uluslararası Hidrojen Geliştirme Programı H2-Uppp” kapsamında, yeşil hidrojen odaklı Kamu Özel Ortaklığı projesinin (PPP) duyurusu yapıldı.
YEŞİL HİDROJEN PAZARINI GELİŞTİRECEK
PPP nin temel amacı ; gelişmekte olan ve gelişimi hızlı olan ülkelerde yeşil hidrojenin pazar gelişimini desteklemek. Almanya büyüyen ekonomisinde alternatif enerji arayışında olan bir ülke ve diğer ülkelerin bu tür enerji potansiyelleri kullanmak istiyor. Bu nedenle ülke dışında da teşvik edici adımlarda bulunuyor.
Türkiye dışında bu programa dahil olan ülkeler şöyle: Cezayir,Arjantin,Brezilya,Şili, Kolombiya,Mısır,Hindistan,Meksika,Fas,Nijerya,Namibya,Güney Afrika, Tayland,Tunus, Türkiye,Uruguay ve Ukrayna.
SİNERJİ YARATACAK
PPP ortak ülkedeki çevreye ve topluma olumlu etki yaratmayı amaçlıyor. Bu tür çalışmalar ülkelere enerji dönüşümü için uzun vadeli sinerji yaratabiliyor.
2 MİLYON AVROYA KADAR DESTEK
Projeye başvuruda Almanya veya AB merkezli “lider” bir şirkete ihtiyaç duyulmakta. Bu şirket en az 3 yıl önce kurulmuş, en az 8 çalışanlı ve 3 yıllık ortalama cirosu en az 800 bin avro olması gerekiyor. Ayrıca yeterli kredibilitesi ve personel kaynağının olması gerekli. Bunun dışında diğer ortağın projenin minimum %50 sine katkıda bulunması (minimum 50 bin avro) şartı bulunuyor. Alman devletinin katkısı ise projeye göre 50 bin avro ile 2 milyon avro arasında değişebiliyor. Proje süresi maksimum 2 yıl olup 31.12.2025 ten daha uzun olamıyor.
Programın ilk faz uygulamasının 2023 yılı sonunda tamamlanacağı ve ikinci fazın 01 Ocak 2024 tarihinde başlayacağı duyuruldu.
İkinci faz sürecinde kabul edilecek ve uygulanacak olan PPP projelerinin seçimi için ön hazırlık olarak proje çağrısı 01 Ağustos 2023 tarihinden itibaren açıldı.Ayrıntılı bilgi için mustafa.salman1@giz.de mail adresinden bilgi alınabilir.