Hidrojen Haber- Uluslararası Enerji Ajansı (IEA)’nın raporuna göre, özelilkle gelişmekte olan ülkelerdehidrojenli araçların satışı 2040’tan sonra artabilir. Rapora göre, 2050 yılına kadar yol taşımacılığı için toplam hidrojen tüketimi 25 milyon ton petrol eşdeğerine (Mtoe) ulaşabilir.
Rapor, Brezilya, Çin Halk Cumhuriyeti, Hindistan, Endonezya, Meksika ve Güney Afrika’yı kapsıyor. Bu ülkeler 2000 yılında küresel yol taşımacılığı enerji talebinin yüzde 14’ünü, 2021 yılında ise yüzde 27 sini oluşturuyor. IEA’nın Belirtilen Politikalar Senaryosuna (STEPS) göre, bu gelişmekte olan ekonomilerde yol taşımacılığı yakıt tüketimi 2050 yılına kadar 725 Mtoe’ye yükseliyor. Fosil yakıt kullanımı ise 2030 yılı civarında zirve yapacak ve daha sonra azalıyor. Buna karşılık, IEA’nın Açıklanan Taahhütler Senaryosunda (APS), gelişmekte olan ekonomilerde yol taşımacılığı sektöründeki yakıt tüketimi bu on yılın sonunda yaklaşık 660 Mtoe’de zirve yapıyor.
Yakıt ekonomisi iyileştirmeleri, elektrik kullanımının artması ve çok daha az ölçüde hidrojen kullanımı sayesinde yakıt tüketimi 2050 yılında 500 Mtoe’ye düşecektir. Elektrikli araç filosunun genişlemesiyle elektrik, taşımacılık enerji tüketiminin yüzde 40’tan fazlasını oluşturacak. Bu da elektrik üretiminin karbonsuzlaştırılması ve elektrik şebekelerinin modernize edilmesinin önemini vurgulamakta.
Rapor, yol nakliye sektörünün karbonsuzlaştırılmasının daha zor olduğunu da ekliyor. Sadece ekonomik büyüme ve nüfus artışı mal taşımacılığı talebini artıracak değil, aynı zamanda elektrikli veya hidrojenli seçenekler her zaman mevcut veya uygun maliyetli olmayacak. IEA’nın her iki senaryosunda da kamyonlardan kaynaklanan emisyonların bu on yılın sonuna kadar artmaya devam etmesi bekleniyor. Ancak senaryoda, gelişmekte olan ekonomilerin karbon emisyonları 2021 yılında 565 Mt CO2’den 2050 yılında 400 Mt CO2’ye düşmektedir. Bu daha iddialı yol haritasında bile kamyonlar taşımacılık sektöründeki en büyük emisyon kaynağı olmaya devam ediyor.
Rapora göre; hükümetler, yol taşımacılığı sektöründe temiz enerji geçişlerine öncülük etmede hayati bir rol oynuyorlar. Gelişmekte olan ekonomiler, belirli taşımacılık politikası müdahaleleri uygulayarak, politika karar alma sürecine daha fazla netlik getirerek ve uygulama kurumlarını güçlendirerek, modası geçmiş mevcut yol taşımacılığı modellerini atlayarak yeni bir fırsata sahip. olabilir. Hedeflere ulaşabilmek için ise yıllık yatırımın 2026-2030 yılları arasında 150 milyar dolara, 2050 yılına kadar da 230 milyar dolara ulaşması gerekebilir.