Ana SayfaRAPORLARÇin temiz enerji yarışında bayrağı çok önde taşıyor

Çin temiz enerji yarışında bayrağı çok önde taşıyor

En büyük ABD şirketleri, nükleer ve yenilenebilir enerji türlerinden gelir elde etme konusunda Çinli meslektaşlarının çok gerisinde.

Hidrojen Haber- Dünya çapındaki emtia piyasalarını ve düşük karbonlu teknolojileri takip eden araştırma firması Bloomberg NEF‘e (BNEF) göre, ABD’de faaliyet gösteren 500 büyük şirketi içeren hisse senedi endeksi S&P 500’ü oluşturan şirketler, gelirlerinin sadece yüzde 3,4’ünü temiz enerji kaynaklarından elde ederken, bu oran Şanghay Bileşik Endeksindeki şirketlerin elde ettiğinin yaklaşık yarısı.

Şirketlerin net-sıfır emisyon hedefine ulaşmakta zorlandığı bir ortamda, BNEF analistleri 8 bin den fazla şirketin gelirinin ne kadarının temiz enerjiye atfedilebileceğini belirlemek için detaylı bir inceleme yaptı.

Çinli şirketler, örneğin güneş enerjisi liderleri LONGi Green Energy Technology ve Tongwei , ülkenin temiz enerji tedarik zincirindeki hakim konumundan yararlanıyor. Aslında, temiz enerjiye yatırım yapabilecek en fazla şirket sayısı Asya-Pasifik (APAC) bölgesinde bulunuyor, 

BNEF’e göre, APAC bölgesinde gelirinin yarısından fazlasını temiz enerjiden elde eden 680’den fazla şirket var. Bu, ABD’deki 410 şirkete ve Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’nın toplamındaki 430 şirkete kıyasla çok daha fazla.

Şirket raporlarının belirsizliği, temiz enerji gelirlerini ortaya çıkarmayı büyük bir zorluk haline getiriyor. Örneğin, büyük petrol ve gaz şirketlerinin çoğu temiz enerji gelirini ayrı bir kategori olarak ayırmıyor. Ve bazıları, Exxon Mobil ve Marathon Petroleum gibi fosil yakıt devleri, temiz enerji faaliyetlerinden herhangi bir gelir hakkında hiçbir bilgi vermiyor.

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, neredeyse tüm yenilenebilir enerji üreticileri ve geliştiricileri gelirlerinin çoğunu temiz enerjiden elde ediyor, bu da onlara BNEF tarafından A1 derecesi kazandırıyor. Çin’in Contemporary Amperex Technology ve Danimarka’nın Vestas Wind Systems gibi şirketleri bu gruba öncülük ediyor.  BNEF tarafından izlenen elektrik dağıtım şirketlerinin yüzde 45’i A1 derecesine sahip.

Electricitie de France (EDF) geçen yıl gelirinin neredeyse yüzde 70’ini nükleer enerjiden elde etti, bunun yanında hidroelektrik, rüzgar ve güneş kaynaklarından da gelir sağladı. BNEF’e göre, İtalyan Enel ise daha dengeli bir temiz enerji üretimi geliri portföyüne sahip EDF ve İsveçli Vattenfall ardından dünyanın en büyük temiz enerjiye maruz kalan elektrik dağıtım şirketleri arasında yer alıyor.Otomotiv sektöründe ise Tesla ve BYD geleneksel otomobil üreticileri olan BMW ve Ford ‘un önünde açık ara liderler.

İlginizi çekebilir:  Hidrojen teknolojisinde Bloom ve Shell güçbirliği
İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER