Ana SayfaHİDROJENDünya’da ve Türkiye‘de hidrojene yatırım ve destek artıyor

Dünya’da ve Türkiye‘de hidrojene yatırım ve destek artıyor

Kearney Türkiye Direktörü Onur Okutur, dünyanın önde gelen şirketlerinin kendi araştırma programlarında hidrojen çalışmalarına çok büyük bütçeler ayrılmış durumda olduğunu, girişimcilerin desteklendiğini vurgulayarak, Türkiye’de de yatırımcıların daha kolay destek ve ödenek bulabildiğini söyledi.

Kearney Türkiye Direktörü Onur Okutur, Enerji Günlüğü’nün Dünya’da ve Türkiye’de hidrojenin geleceğine yönelik sorularını yanıtladı. Okutur, dünyanın geri dönülmeyecek bir şekilde enerji dönüşümü için yola çıktığını belirterek, hidrojenin karbonsuzlaşma ve net sıfır dönüşümünün anahtarlarından biri olduğunu belirtti.

Dünya’da Hidrojene yönelik sadece enerji sektörü oyuncuları değil  kamunun da devrede olduğunu, AB, ABD, Çin ve Japonya’nın hidrojen üretim kapasitelerini geliştirecek planlar ve teşvikler ortaya koyduğunu söyleyen okutur, Türkiye’nin de bu işin gerisinde olmadığını vurgulayarak; “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Türk Hidrojen Teknolojisi Stratejisi ve Yol Haritası yeni yayınlandı. Burada çok önemli vizyonlar ortaya konuldu. Bunlardan biri, Türkiye’deki elektrolizör kapasitesinin arttırılmasına dair. 2030 yılına kadar 2 bin MW’lık elektrolizör kapasitesi hedefi konuldu. Yol Haritası’nda 2035 yılında 5 bin MW, 2053’te ise 70 bin MW’lık bir elektrolizör kapasitesi hedefi var. Türkiye’de yeşil hidrojen maliyetinin gittikçe düşürülmesi hedefi de var.”

Şu anda dünyanın önde gelen şirketlerinin kendi araştırma programlarında hidrojen çalışmalarına çok büyük bütçeler ayrılmış durumda olduğunu söyleyen Okutur, “Milyarlarca dolardan, avrodan bahsediyoruz. Bir rakam vermek gerekirse, mesela Almanya’nın 2030’a kadar hidrojen çalışmalarına ayırdığı ödenek 7 milyar avro. Bu ödenekler, hidrojen üretimi, hidrojen altyapısı ve hidrojen taşımacılığı hakkındaki çeşitli araştırma projelerinde kullanılacak. Almanya’yı rakam örneği vermek için söyledim ama diğer pek çok Avrupa ülkesi de bu konuda ödenekler ayırmış durumda. Bütün Avrupa’daki yatırımın 2030’a kadar yaklaşık 40 milyar Euro olması bekleniyor. Pek çok dünya devi şirketin piyasa değerinden daha büyük bir tutardan söz ediyoruz. Eğer bu alanda bir girişiminiz, girişim fikriniz, bir teknoloji geliştirme çalışmanız, araştırmanız varsa, söz konusu ödenekler size de erişebileceğiniz yüksek tutarlı maddi kaynak var demektir bu.” şeklinde konuştu.

İlginizi çekebilir:  Ucuz karbonsuz mavi hidrojen dönemi

Türkiye’de de bir hidrojen girişimcisinin destek bulmasının artık daha kolay olduğunu söyleyen Okutur, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı Ar-Ge merkezleri ve Teknokentlerde özellikle yeni teknolojiler gerekli teşvikler ve ödeneklerin ayrılmış ve programların hazırlanmış durumda olduğunu belirterek “Türkiye’de araştırmacıların, girişimcilerin önünü açacak altyapı konusunda destek programları, çok büyük Ar-Ge ödenekleri hazırlanmış durumda. Elektrolizör, yakıt hücresi, hidrojen üretimi, depolanması ve taşınması konusundaki projeler destekleniyor.” ifadesini kullandı.

İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER