Kalyon Enerji CEO’su Ata: Yeşil hidrojen zor, mobilitede hiç yeri yok!

Maliyeti nedeniyle yeşil hidrojenin üretiminin ticarileşmesini mümkün görmeyen Kalyon Enerji CEO'su ve Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Murtaza Ata, mobilitede ise hidrojenin asla yeri olamayacağını söyledi.

HidrojenHaber – İstanbul’da düzenlenen bir kongre sırasında HidrojenHaber.com’a açıklamalarda bulunan Kalyon Enerji CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Murtaza Ata, “Şu anda hidrojenin üretme maliyeti çok yüksek. Dolayısıyla rekabet edilebilecek bir pozisyon yok. Hidrojen dünyada en çok gübre üretiminde, amonyak üretiminde kullanılıyor. Bu hidrojen ise doğalgaz gibi hidrokarbonlardan üretiliyor. Yeşil hidrojenin maliyeti konvansiyonel bildiğimiz gri hidrojenin maliyetinin tam iki katı.
Gübre çok büyük miktarlarda tüketilen bir malzeme. Gübrenin maliyetinin dünyada iki katına çıkması düşünülemez bile. Dünyada gıda güvenliğinde çok ciddi açık oluşur. Dolayısıyla bu hidrojen maliyetlerinin daha makul düzeylere gelmesi lazım” diye konuştu.

“MOBİLİTEDE HİÇ YERİ YOK!”

Kalyon Enerji CEO’su hidrojenli taşıtlarla ilgili öngörülerini de paylaştı. “Hidrojenin mobilitede yeri hiç yok” diye konuşan Dr. Murtaza Ata, “Hidrojen alıp, üretip, tanklarda depolayıp araçta, otobüste kullanmak çok büyük israf. Üretmek için 100 KWh harcarken, taşıtta 15 KWh’ını geri alabiliyorsun. Büyük kayıp!” dedi.

Kalyon Enerji CEO’su Ata, 1 kilogram hidrojen üretim maliyeti 1 doların altına inmeden mobilitede kullanılmasının imkansız olduğunu ifade ederken, gübre üretiminde de henüz rekabetçi fiyatların oluşmadığının altını çizdi.

ÖNCELİK ENERJİDE BAĞIMSIZLIK

Yeşil hidrojenle üretilmiş gübreye devletler tarafından sübvansiyon verilmedikçe ticarileşmesinin mümkün olmadığını kaydeden Ata, Türkiye gibi finansmana erişmede sıkıntılar yaşayan bir ülkenin parasını sübvansiyonlar yerine daha çok rüzgar güneş santrali yapıp enerjide bağımsızlığını kuvvetlendirmek için harcamasının daha doğru olacağını söyledi.

Mehmet DAYIOĞLU – HidrojenHaber.com

İlginizi çekebilir:  Marmara OSB yeşilleniyor