Ana SayfaRAPORLARUmman’ın hidrojende geleceği parlak

Umman’ın hidrojende geleceği parlak

Dünya Ekonomik Forumu, Umman'ı düşük karbonlu hidrojen üretiminde öncü ülkelerden biri olarak değerlendirdi. Ülke 2030 yılına kadar yenilenebilir hidrojen ihracatını artırmak ve karbon salınımını azaltmak için iddialı bir strateji belirledi.

Hidrojen Haber- Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından yayınlanan yeni bir rapor, Umman Sultanlığı’nın Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesinde düşük karbonlu hidrojen üretimine hazır olan altı ‘yüksek potansiyelli’ hidrojen ülkesi arasında gösterdi.

WEF raporu, “Düşük Karbonlu Hidrojen Ortadoğu ve Kuzey Afrika İçin Etkinleştirici Önlemler Yol Haritası” başlığı ile Accenture ile işbirliği ile yayınlandı.Umman’ın yanı sıra ‘yüksek potansiyel’ hidrojen ekonomileri olarak değerlendirilen diğer ülkeler Fas, Mısır, Katar, Suudi Arabistan Krallığı (KSA) ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) oldu.

WEF raporu, Umman’ı ‘yüksek potansiyel’ bir hidrojen ekonomisi olarak nitelendirirken şunları belirtti: “2023 itibariyle, ülke bölgedeki hidrojen için en ileri düzeyde düzenleyici çerçeve, strateji ve proje geliştirme politikalarına potansiyel olarak sahiptir. Ülke, 2030 yılına kadar yenilenebilir hidrojen ihracatçısı olmayı ve 50 bin km²’lik araziyi hidrojen proje geliştirmeye ayırmayı hedefliyor. Proje geliştirme, strateji uygulamasından sorumlu ulusal lider kuruluş Hydrom tarafından koordine ediliyor. Strateji, hem Asya hem de Avrupa’ya hidrojen ihraç etmeye ve mevcut talebi temsil eden 1,1 Mtpa’lık bir karbon salınımı azaltma stratejisini de içeriyor. Hidrojen sektörü, Umman için petrol ve gaz sonrası dönem için hayati bir fırsat olarak görülüyor.”

WEF-Accenture raporu, altı ülkenin düşük karbonlu hidrojen hazırlığını, hidrojen fırsatlarını, hedeflerini ve stratejilerini altı kıstas ile değerlendirdi: Standartlar ve sertifikasyon, talep, altyapı, gelişim hızı, teknoloji ve maliyet.

Önemli olarak, yeni rapor, bir dizi uluslararası kuruluşun Umman’ın yeşil hidrojen görünümüne ilişkin iyimser değerlendirmelerini teyit etti. “ Umman, yüksek rüzgar ve güneş potansiyeli ve sağlam petrol ve gaz altyapısı ile 2030 yılına kadar küresel hidrojen ihracatçılarının altıncısı olmaya hazırlanıyor ve toplam hidrojen ihracatının yüzde 61’ini oluşturuyor. Ülke, yeşil hidrojen geliştirmeye odaklanıyor ve 2050 yılına kadar yenilenebilir enerji kapasitesinin enerji ihtiyacının dört katını karşılayabileceğini düşünüyor” rapor, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) ve diğerlerinin daha önceki değerlendirmelerine atıfta bulundu.

İlginizi çekebilir:  Yunanistan'da hedef yeşil hidrojende liderlik

Bu sağlam görünümün altında yatan faktörler arasında, rapora göre, Umman’ın elinde bulunan büyük miktarda arazi ve kullanılabilecek veya yeniden amaçlandırılabilecek mevcut bir fosil yakıt altyapısı var. Ayrıca, Umman, Avrupa ve Uzak Doğu’daki ihracat pazarlarına kolay erişim sağlayacak şekilde avantajlı bir konumda bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER