Hidrojenhaber – Mısır parlamentosu yeşil hidrojen yasasını kabul etti. Yasa, cömert sübvansiyonlar içeriyor.
Mısır Parlamentosu 2 Ocak Salı günü düzenlenen oturumda, proje geliştiricilere %55’e varan oranlarda vergi kredileri ve geniş vergi dışı teşvikler sunan bir yeşil hidrojen sübvansiyon yasasını kabul etti. Cumhurbaşkanı onayı bekleyen tasarı, şirketlere bir proje için ödenen vergide %33-55 oranında indirimin yanı sıra ekipman, alet, makine ve hammaddelerde KDV muafiyetleri sunuyor.
Yeşil hidrojen projeleri aynı zamanda emlak vergisi, damga vergisi, ithalatta gümrük vergisi ve şirket kurma sözleşmeleri, kredi olanakları, ipotekler ve tapu tescili için ödenmesi gereken belge ve kayıt ücretleri muafiyetinden de yararlanacak. Yeşil hidrojen ve amonyak veya metanol gibi türevlerinin ihracatı da KDV’den muaf olacak.
YÜZDE 70 YABANCI KAYNAK ŞARTI
Tasarı aynı zamanda şirketlere, geliştiricilerin kayıt yaptırmaya gerek kalmadan malzeme ve ekipman ithal etmelerine ve lisans veya kayıt gerekmeden hidrojen veya türevlerini ihraç etmelerine olanak tanıyan tek bir onay da dahil olmak üzere şirketlere bir dizi vergi dışı teşvik sunuyor.
Buna ek olarak geliştiriciler; proje anlaşmaları imzalandıktan sonra on yıla kadar limanların kullanımı, deniz taşımacılığı ve gemi hizmetlerine ilişkin ücretlerde %30, yeşil hidrojen üretimine yönelik endüstriyel arazi haklarının değerinde %25 ve limanlarda depolamaya yönelik arazi haklarının değerinde %20 indirim alabilecekler.
Geliştiricilerin bu sübvansiyonlara erişebilmeleri için bir projenin yatırım maliyetinin yüzde 70’ini Mısır dışındaki finans kuruluşlarından temin etmeleri ve anlaşmaların imzalanmasından sonraki beş yıl içinde faaliyete geçmeleri gerekecek.
YÜZDE 20 YERLİLİK ŞARTI
Bu şirketlerin aynı zamanda minimum %20 yerlilik şartını yerine getirirken, yurt içinde mevcut olduklarında yerel olarak üretilen bileşenleri kullanma taahhüdünde bulunmaları gerekiyor.
Yeşil hidrojen üreticileri, hükümetle anlaşma imzaladıktan sonra on yıla kadar yabancı işçi çalıştırmakta da özgür olacaklar ancak yabancı çalışan sayısı projedeki toplam işgücünün %30’u ile sınırlandırılacak.
Mısır, ağustos ayı itibarıyla hükümetle imzalanan ve birçoğu çerçeve anlaşmalara dönüşen 20 mutabakat zaptı temelinde 83 milyar dolar değerinde bir proje hattı hazırladı.