Ana SayfaÜRETİM TESİSLERİGeely’den dünyanın en büyük yeşil metanol projesi

Geely’den dünyanın en büyük yeşil metanol projesi

Çinli otomobil şirketi Geely, başlangıçta yılda 500 bin ton metanol üretecek, ancak yıllık kapasitesi 100 milyon tona kadar çıkarılabilecek mega yeşil metanol projesi için onay aldı.

Hidrojen Haber- Çinli otomobil şirketi Geely‘nin bir iştiraki, yılda yaklaşık 20 milyon ton yeşil hidrojen gerektiren ve yıllık 100 milyon ton üretim kapasitesine ulaşabilecek bir yeşil metanol projesi için onay aldı.

Inner Mongolia Liquid Sunshine Energy Technology, özerk bölgede rüzgâr ve güneş enerjisinden yararlanarak yılda 500 bin tonluk bir tesisin inşaatına bu yılın Temmuz ayında başlayacak ve 2026 yılının ortalarında tamamlanması planlanıyor.

İştirak ayrıca bu yıllık üretim kapasitesini ikinci aşamada yılda beş milyon tona, uzun vadede ise 100 milyon tona çıkarma planlarını da açıkladı, ancak bu tür genişlemeler için bir zaman çizelgesi açıklanmadı. Uzun vadeli hedef ise bugün neredeyse tamamen fosil yakıtlardan üretilen yıllık yaklaşık 110 milyon ton metanol üretmek.

İç Moğolistan projesinin ilk aşaması 2.6 milyar dolara mal olacak. Tesisin elektroliz kapasitesi tam olarak bilinmemekle birlikte, Hydrogen Insight 500 bin ton yeşil metanol için gereken yaklaşık 100 bin ton hidrojeni üretmenin en az 1GW’lık elektrolizör gerektireceğini tahmin etmektedir.

Benzer şekilde, metanol üretiminde kullanılan karbondioksitin (CO2) biyojenik kaynaklardan mı yoksa endüstriyel emitörlerden mi geleceği bilinmiyor.

Geely, metanolle çalışabilen hem binek otomobiller hem de kamyonlar üretiyor ve geçen yıl Şubat ayında Çin’in kuzeyindeki Anyang kentinde dünyanın ilk 100 bin ton/yıl kapasiteli metanol tesisini açtı. Ancak bu proje, hidrojenini endüstriyel süreçlerden elde edilen CO2 hammaddesi ile kömür gazlaştırmadan elde etti.

Metanolle çalışan otomobil ve kamyonlar, şirketin 30 binden fazla aracın yollarda olduğunu tahmin ettiği Geely’nin ana pazarında bile marjinal durumda.Yakıt, benzinin galon başına enerji içeriğinin yarısına sahipken, yandığında sera gazı emisyonları yaymaya devam ediyor.

Bununla birlikte, kimyasal madde şu anda plastikler için bir hammadde olarak da kullanılıyor ve geçen yıl metanolle çalışabilen ilk konteyner gemisinin denize indirilmesi ile bir denizcilik yakıtı olarak ilerlemeye başladı.

İlginizi çekebilir:  ABD’nin en büyük sıvı yeşil hidrojen tesisi üretime başladı

Şu anda gemilere yakıt sağlamak için kullanılan yeşil metanolün tamamı, mevcut ve uygun maliyetli tedarik eksikliği nedeniyle yenilenebilir hidrojen yerine biyokütleden elde edilmekte.

İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER