Hidrojen Haber- NAPOP adlı bir şirket, güneş enerjisi ve elektrolizden elde edilen ısı ve oksijeni kullanarak devridaim su ürünleri yetiştiriciliği sisteminde balık üretmeyi ve hidrojen enerjisi sağlamayı hedefliyor.
NAPOP, projenin ilk aşamasını 2024’te tamamlamayı planlıyor. Başarılı olursa, bu teknoloji dünya çapında balık yetiştiriciliği ve hidrojen üretimi için yeni bir standart haline gelebilir.
NAPOP hidrojenle çalışan “enerji istasyonu” jeneratörleri ve ısıtıcıları – katalitik termal yanma (CTC) üniteleri – kiralıyor ve satıyor. Ayrıca kendi hidrojen üretim tesislerini kurmaya çalışıyor.
Norveç’in doğusundaki tesis enerjisinin önemli bir bölümünü güneş enerjisinden elde edecek ve elektroliz işleminden elde edilen tüm değer akışlarının kullanılmasını sağlamaya odaklanacak. Şirket VIRIDIH2-PISCI adı verilen balık çiftliği konseptini gerçekleştirmek için VIRIDIH2 adında bir yan kuruluş kurdu. NAPOP, hidrojen üretiminde üretilen oksijenin doğrudan balık yetiştiriciliğinde hammadde olarak kullanılabileceğini ve böylece elektrolizörden ısı alabileceğini belirtiyor.