Ana SayfaKÖŞE YAZILARITürkiye Avrupa hidrojen otoyoluna eklemlenmeli

Türkiye Avrupa hidrojen otoyoluna eklemlenmeli

Türkiye Avrupa’nın yeşil hidrojen talebini karşılayan en önemli oyunculardan biri olabilir. Bunun yaratacağı sinerjiyle hidrojen ekonomisini geliştirebilir. Ancak buna yönelik gerçekçi bir planlama olmalı.

benan@hidrojenhaber.com

Yenilenebilir enerji ve sürdürülebilirlik tartışmaları içerisinde özellikle son yıllarda hidrojen öne çıkan unsurlardan biri olmaya başladı. Peki ama neden? 

Dünya genelinde birçok ülke ve şirket, karbon nötr ve net sıfır hedeflerine ulaşmak için çalışıyor. Türkiye, COP27 İklim Zirvesi’nde net sıfır hedefini açıkladı. Buna göre Türkiye 2053 yılında net sıfır hale gelmeyi taahhüt ediyor. 

Türkiye’nin ulusal ölçekteki hedefi, ülke içindeki başka aktörleri de buna uygun hedefler belirlemeye yöneltti. Örneğin İstanbul’un iklim vizyonunda da 2050 yılında karbon-nötr bir şehir olma hedefi var. 

Peki karbonsuzlaşma konusundaki hedeflere nasıl ulaşılacak? 

Öncelikle belirtmek gerekir ki, bu amaçlara ulaşmak için küresel işbirliği ve somut adımlar gerekiyor. Öyle ya, küresel bir sorunun kalıcı özümü için tüm dünyanın uyumlu adımlar atması gerekir. 

Şimdi enerji sektörünün karbonsuzlaşma alanındaki durumuna göz atmaya çalışalım; İklim değişikliğiyle mücadeleye dönük hedefleri yakalamada enerji sektörüne kritik bir rol düşüyor. Çünkü karbonsuzlaşma için öncelikle karbon salımının yüzde 80’e yakınından doğrudan sorumlu olan bu sektörde yapılacaklar çok önemli. 

Öncelikle belirtmek gerekiyor ki, karbonsuz enerji kaynaklarını kullanmak şart. Elimizde güneş ve rüzgâr var ama bunlardan sağlanan enerji tek başına yeterli gelmeyecek gibi görünüyor. Bu nedenle özellikle demir çelik, çimento, havacılık, denizcilik gibi enerji yoğun sektörlerde alternatif enerji kaynaklarından yararlanma çabası arttı. 

Karbon salımına yol açmadan enerji ihtiyacını karşılama arayışı sırasında öne çıkan seçeneklerden biri de hidrojen. Bu yöndeki arayışlar Ukrayna Rusya savaşı sonrası arttı. Çünkü Rus doğalgazına bağımlılıktan kurtulma çabası da alternatif enerji kaynağı arayışlarını tetikleyen bir bayka faktör olmuştu. 

Öte yandan Avrupa Birliği’nin “sınırda karbon vergisi” uygulaması da yaşlı kıtadaki ülkelere ihracat yapan ülkelerdeki üretici firmaları yenilenebilir enerji alternatiflerine yöneltti. İşte bu ve benzeri nedenler, öteden beri ilgi uyandıran ama ekonomik bulunmadığı için bir türlü devreye sokulamayan hidrojeni, daha da ilgi çekici hale getirdi. 

İlginizi çekebilir:  Karsan İtalya’da şov yaptı!

Dünyada bu gelişmeler yaşanırken Türkiye bu tartışmaların ve gelişmelerin neresinde? Türkiye 19 Ocak 2023’te Hidrojen Yol Haritası’nı açıkladı. Yol haritasının açıklanmasından bugüne hidrojen konusunda neler yapıldı bir göz atalım. En önemli gelişme, Hidrojen Vadisi Projesi. Bu çok önemli bir adım. Ancak yeşil hidrojen üretimini yaygınlaştırmayı hedefleyen bu projenin yanına yenileri eklenmeli.

Benan Öztürk
Benan Öztürkhttps://www.hidrojenhaber.com
İÜ SBF Mezunu. 27 yıl bankacılık deneyimi. Satış, idari işler ve satınalma yöneticiliği. Teknoloji ve bilim hayranı, yenilenebilir enerji taraftarı...
İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER