Ana SayfaGÜNCELABD'den California'nın hidrojen projesi ARCHES'a 12 milyar dolar

ABD’den California’nın hidrojen projesi ARCHES’a 12 milyar dolar

ABD Enerji Bakanlığı (DOE), California'nın kamu-özel sektör ortaklığında kurulan yeşil hidrojen girişimi ARCHES'ın eyalette son teknolojiye sahip bir temiz hidrojen merkezi kurmak için talep ettiği 12,6 milyar dolarlık dev kaynağı resmileştirdi.

Hidrojenhaber – ABD Enerji Bakanlığı (DOE), California’nın kamu-özel sektör ortaklığında kurulan yeşil hidrojen girişimi ARCHES’ın (Alliance for Renewable Clean Hydrogen Energy Systems) eyalette son teknolojiye sahip bir temiz hidrojen merkezi kurmak için talep ettiği 12,6 milyar dolarlık dev kaynağı resmileştirdi. ARCHES, ülke çapında planlanan yedi Hidrojen Merkezi arasında fon anlaşması imzalayan ilk alıcı oldu.

ARCHES, devletten aldığı 12,6 milyar dolarlık kaynakla California genelinde fosil yakıt tüketimini önemli ölçüde azaltıp, geniş bir yeşil hidrojen üretim tesisleri ağı oluşturmayı hedefliyor. Bu kapsamda toplu taşıma, ağır kamyon taşımacılığı ve liman operasyonları dahil olmak üzere kilit sektörler karbondan arındırılacak ve yıllık 445.000 benzinli aracın ürettiği emisyona eşdeğer 2 milyon ton karbon emisyonunun önüne geçilecek.

Proje sürecinde 130bini inşaat sektöründe ve 90 bini kalıcı olmak üzere yaklaşık 220 bin yeni iş yaratılması öngörülüyor. Ek olarak, sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi ve buna bağlı maliyet tasarrufları sayesinde yılda yaklaşık 2,95 milyar dolar ekonomik değer sağlanması bekleniyor.

Projeler hayata geçirildiğinde üç büyük liman karbondan arındırılırken, 6 binden fazla yakıt hücreli elektrikli kamyon ve otobüs yollara çıkacak. Hidrojenin taşınmasını ve kullanımını desteklemek için 60 ağır hizmet yakıt istasyonu ve 165 mil açık erişim boru hattından oluşan kritik hidrojen altyapısı kullanıma sunulacak.

İlginizi çekebilir:  AB’den yenilenebilir gaz ve hidrojen teşvik düzenlemesi
İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER