Ana SayfaAMONYAKHidrojen depolamada büyük adım: Katı amonyak

Hidrojen depolamada büyük adım: Katı amonyak

Japon bilim insanları, oda sıcaklığında katı amonyak stabilize ederek hidrojen depolama alanında yeni bir dönem başlattı. Bu çalışma, yenilenebilir enerji kaynaklarının hava koşullarına bağımlı olmasına yönelik zorluklara çözüm sunuyor.

Hidrojen Haber- Japonya’da bulunan Hyogo Üniversitesi‘nden bilim insanları, hidrojen depolama teknolojisinde devrim niteliğinde bir ilerleme kaydederek, genellikle -78°C altında oluşan amonyağı oda sıcaklığında katı bir formda stabilize etmeyi başardı. Bu buluş, yenilenebilir enerji kaynaklarının depolanması ve talep edildiğinde kullanılmasına olanak tanıyarak, enerji sistemlerimizin geleceğini şekillendirebilir.

Araştırma ekibi, amonyağı boric asit içinde hapsolarak, bu zehirli gazın güvenli bir şekilde taşınmasını ve saklanmasını sağlayan bir yöntem geliştirdi. Bu yöntem, amonyağın düşük buhar basıncı sayesinde, oda sıcaklığında bile katı halde kalmasını sağlıyor. Bu, amonyağın, hidrojen depolama için “mucizevi” bir malzeme haline gelmesine yol açabilir.

Hidrojen, su elektrolizi yoluyla üretildiğinde amonyak olarak depolanabilir ve ihtiyaç duyulduğunda yakıt hücreleri veya doğrudan yanma yoluyla elektriğe dönüştürülebilir.

Bu buluş, aynı zamanda, hidrojeni amonyaktan geri kazanmak için gereken yüksek sıcaklıkları düşürme potansiyeline sahip. Araştırmacılar, amonyak moleküllerinin, boric asit cam matrisi içinde sublimleşirken, hidrojen ve azot gazlarına ayrışabileceğini keşfettiler. Bu, hidrojen üretimi için gerekli olan sıcaklıkları önemli ölçüde azaltabilir.

Bu gelişme, hidrojen enerjisinin kullanımını daha ekonomik ve verimli hale getiren potansiyeline sahip..

İlginizi çekebilir:  Balıkesir’de hidrojen üretilecek 
İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER