Hidrojen Haber- . 2002 yılında Türkiye’de sürdürülebilirlik raporu yayınlayan ilk şirket olan Aygaz, bu anlayışla hayata geçirdiği uygulama ve projelerinin yanı sıra iklim değişikliğiyle mücadele alanındaki hedeflerini kapsayan 2023 yılına ait Sürdürülebilirlik Raporu’nu kamuoyuyla paylaştı.
Emisyonların azaltım hedefinden cinsiyet eşitliğine, GES yatırımlarından enerji tasarrufuna, hidrojen, biyogaz gibi düşük karbonlu enerji kaynaklarından gelişmekte olan ülkelerdeki LPG yatırımlarına kadar şirket hedeflerinin paylaşıldığı rapor, Küresel Raporlama Girişimi (Global Reporting Initiative-GRI) Standartları “temel” seçeneğine uyumlu olarak hazırlandı.
2050’DE KARBON NÖTR OLMA HEDEFİ
Rapora göre, Aygaz, Koç Holding’in 2050 karbon nötr taahhüdüne paralel olarak tüm tesislerinde 2030 yılına kadar Kapsam 1 ve 2 sera gazı salımlarını yüzde 50 oranında azaltma, 2050’de de karbon nötr olma taahhüdünde bulunuyor.
Şirket ayrıca, enerji dönüşüm sürecinde önemli bir rol oynayan LPG’yi; mobilite, depolama kolaylığı ve geleneksel yakıtlara göre daha düşük emisyon salımı gibi avantajları nedeniyle düşük karbonlu ekonomiye geçiş yakıtı olarak konumluyor. Doğrudan kullanıma uygun ve erişilebilir bir enerji kaynağı olarak görülen LPG’nin, geçiş sürecinde enerji karmasının da önemli bir parçası olacağı ifade ediliyor.
ENERJİ VERİMLİLİĞİ PROJELERİYLE ÖNEMLİ TASARRUF
2023 Yılında Gerçekleştirilen Önemli Enerji Verimliliği Projeleri kapsamında, doğal kaynakları verimli kullanmayı sürdürülebilirlik stratejisinin merkezine yerleştiren Aygaz, çevresel performansını sürekli olarak iyileştirmeyi ve operasyonlardan kaynaklanan çevresel etkiyi en aza indirmeyi hedefleyen projeler hayata geçiriyor. Rapora göre, bu kapsamda yürütülen çalışmalarla, 2023 yılında Aygaz Dolum Tesisleri ve Gebze İşletmesi’nde 440 MWh elektrik ve 235 bin m3 doğal gaz tasarrufuyla 4,2 milyon TL’lik maddi kazanç elde edildi.
Aygaz’ın 2023 Sürdürülebilirlik Raporu’na şu linkten ulaşabilirsiniz: https://kurumsal.aygaz.com.tr/uploads/kurumsal/surdurulebilirlik/6afb6910_ea40_40a6_b234_cecbfdebf860__aygaz_surdurulebilirlikraporu2023.pdf