Ana SayfaTEKNOLOJİHidrojen maliyeti yapay zeka ile düşecek

Hidrojen maliyeti yapay zeka ile düşecek

Toronto Üniversitesi'nden araştırmacılar, yeşil hidrojen üretiminde maliyeti düşürmek için yapay zekayı kullandılar.

HidrojenHaber – Toronto Üniversitesi’nden araştırmacılar, yeşil hidrojen üretiminde maliyeti düşürmek için yapay zekayı kullandılar.

Suyu bileşenleri olan hidrojen ve oksijene ayırmak için kullanılan elektroliz işleminde en büyük maliyetlerden biri, işlemi hızlandırmaya yarayan katalizörler. İridyum oksit, bu reaksiyondaki sert asidik koşullara dayanıklı en yaygın kullanılan katalizör. Ancak pahalı ve nadir oluşu hidrojenin üretim maliyetini yükselten etkenlerden en önemlisi. Rutenyum bazlı katalizörler iridyumdan daha bol ve daha ucuz olmasına rağmen, reaksiyon sırasında rutenyum atomlarının aşırı oksidasyonu işlemi zorlaştırıyor.

Bu nedenle, Toronto Üniversitesi’ndeki bilim insanları bu sorunu çözmek için yapay zeka kaynaklarını kullanmaya çalıştılar. Ekip, su ayırma reaksiyonunda katalizör görevi görecek optimum alaşım kombinasyonunun aranmasını hızlandırmak için bir yapay zeka programı oluşturdu. Program, sanal simülasyonlar aracılığıyla 36 binden fazla farklı metal oksit kombinasyonunu analiz etti.

Açıklamaya göre yapay zeka destekli program analizlerinin sonunda ‘rutenyum, krom ve titanyum’ kombinasyonunu önerdi. Bilim insanları sonucun doğruluğunu test etmek için Saskatchewan Üniversitesi’ndeki ‘Kanada Işık Kaynağı (CLS)’ olarak bilinen süper mikroskobu kullandılar. Sonuçların ‘umut verici’ olduğu ifade ediliyor. Yeni katalizörün rutenyumun çözünmesini diğer adaylardan daha iyi engellediği kaydedildi.

Araştırma büyük bir başarı olarak kabul edilse de alaşımın büyük ölçekli hidrojen üretiminde kullanılabilmesi için daha çok sayıda teste ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor.

İlginizi çekebilir:  Hyundai Motor, CES 2024’te hidrojen vizyonunu sergiliyor
İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER