Ana SayfaOTOMOTİVFormula 1 elektriği pas geçip hidrojenle yarışacak

Formula 1 elektriği pas geçip hidrojenle yarışacak

Uluslararası Otomobil Federasyonu FIA; elektrikli araçların yarıştığı off-road yarış serisi Extreme E'yi hidrojenli araçların yarıştığı Extreme H'ye dönüştürme kararı aldı.

HidrojenHaber – Fédération Internationale de l’Automobile yada bilinen kısa adıyla Uluslararası Otomobil Federasyonu FIA; elektrikli araçların yarıştığı off-road yarış serisi Extreme E’yi hidrojenli araçların yarıştığı Extreme H’ye dönüştürme kararı alarak sporseverleri şaşırttı.

Plana göre, Extreme E Teknik Direktörü Mark Grain, F1 Baş Teknik Sorumlusu Pat Symonds ve FIA Tek Koltuklu Araçlar Direktörü Nikolas Tombazis’ten oluşan bir ‘üç endüstrinin temsilcilerinden oluşan bir ‘Hidrojen Çalışma Grubu’ kurulacak. Grup sadece Extreme E’nin geçişini denetlemekle kalmayacak, aynı zamanda motor sporları araçlarının yakıt hücreleri ve enerji depolamada hidrojen uygulamalarını da denetleyecek. Grup, hidrojenin yarış sahası altyapısı, ulaşım, şarj, depolama ve yönetimdeki rolünü ve güvenlik etkilerini de göz önünde bulunduracak.

Yeniden markalanan seride, hidrojenle çalışan araçlar ilk kez yarışacak. Yarış serisi Nisan 2025’te başlayacak ve beş lokasyonda on yarış turu olacak. Sürücüler yarış sezonlarına Suudi Arabistan’da başlayacak, ardından İngiltere, Almanya, İtalya’ya seyahat edecek ve 2025 sezonunu ABD’de sonlandıracak. 2025 sezonunda yarışacak takımlar ise henüz açıklanmadı.

Bu arada Formula 1, 2030 yılına kadar karbon nötr olma hedeflerine ulaşmak için çabalarını artırıyor. FIA, Formula 1 ve Extreme E arasındaki iş birliği, üç organizasyonun sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşma çabasında yarattığı sinerjiyle dikkat çekiyor. Extreme H, 2026 yılına kadar bir FIA Dünya Şampiyonası yarışı olmaya hazırlanıyor. Extreme H’ye geçiş, motor sporlarının geleceği nasıl gördüğünü sergilerken, iklim değişikliğinin etkileri konusunda farkındalığı artırmaya yarayacağı belirtiliyor.

İlginizi çekebilir:  Almanya-Norveç giga ölçekli düşük karbonlu hidrojen anlaşması 
İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER