HidrojenHaber – BMW Group CEO’su Oliver Zipse, Paris Motor Show kapsamında düzenlenen bir konferansta konuştu. Zipse, %100 akülü elektrikli araçların tüm ihtiyaçları karşılamayacağını ve başka çözümlerin mevcut olduğunu savundu.
Paris Otomobil Fuarı’nın tam karşısında bulunan Dôme de Paris’te düzenlenen ve 3 binden fazla kişinin katıldığı Paris Otomotiv Zirvesi’ne, otomotiv sektörünün önemli isimleri katıldı. Luca de Meo (Renault Group), Carlos Tavares (Stellantis Group), TotalEnergies CEO’su Patrick Pouyanné ve Fransa’nın yeni Ekonomi Bakanı Antoine Armand katılan davetliler arasındaydı. Zirvenin ana gündem maddeleri elektrikli otomobiller, Çin ile rekabet ve 2025’te CAFE* standartlarına uyum konusuydu.
SENTETİK YAKITLAR
Zirvede bir konuşma yapan BMW Group CEO’su Olivier Zipse, Avrupa’nın teknolojik liderliğini koruması gerektiğini vurgularken, Avrupa’nın teknolojik açıdan ‘tarafsız’ olması gerektiğini ve tüm teknolojilerin CO2’yi azaltmaya katkıda bulunabileceğini söyledi. Zipse konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“Verimli içten yanmalı motorlar, şarj edilebilir hibritler ve elektrikli araçlar… Ancak daha fazlası var. Avrupa’da 250 milyon araç trafikte. Bunları e-yakıtlar gibi sentetik yakıtlarla beslemek çok daha verimli olur.”
Konuşmasında hidrojenli araçlara da atıfta bulunan Zipse, hem hidrojen üretimi hem de istasyonlar kurmak için desteğe ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Avrupa’nın, Çin ve ABD’nin uzun vadeli ve agresif stratejilerine tepki vermesi gerektiğini söyleyen BMW Group CEO’su, %100 pil elektrikli hedefinin ‘imkansız’ olduğunu yineledi.
AVRUPA’DA TESLA’YI GEÇTİ
Elektrikli otomobil satışlarını her geçen gün artırarak Avrupa’da Tesla’yı geçen BMW, Japon otomotiv devi Toyota ile hidrojen yakıtlı araçlar üzerinde birlikte çalışıyor.
*CAFE (Kurumsal Ortalama Yakıt Ekonomisi): 1 Ocak 2021’de yürürlüğe giren bu standart, daha önce üreticileri Avrupa Birliği’nde km başına 95 gramdan az CO2 yayan araçları pazarlamakla yükümlü kılıyordu. 2025 yılına kadar, genel ortalamayı satılan her yeni araç başına (elektrikli, plug-in hibrit, hibrit, içten yanmalı) emisyonun 81 g/km’ye düşürmek amaçlanıyor.