Ana SayfaRAPORLARIEA: Temiz enerji pazarı 2 trilyon doları aşacak

IEA: Temiz enerji pazarı 2 trilyon doları aşacak

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), dünyada enerji dönüşümünün hızlanmasıyla gelecek 10 yılda küresel temiz enerji teknolojileri küresel pazar büyüklüğünün üç katına çıkarak 2 trilyon doları aşacağını öngörüyor.

HidrojenHaber – Dünyada güneş ve rüzgar enerjisi, elektrikli araçlar, bataryalar ve ısı pompaları gibi temiz enerji teknolojilerinin mevcut pazar büyüklüğünün on yılda üç kat artması bekleniyor. Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) tahminlerine göre pazarın büyüklüğü 2035 yılında 2 trilyon doları aşarak fosil yakıt pazarını yakalayacak.

Raporun orijinal İngilizce tam metnini görüntülemek/indirmek için tıklayın!

Ajansın Enerji Teknoloji Perspektifleri 2024 Raporu’na göre, temiz enerji dönüşümünün hızlanmasıyla dünya genelinde güneş ve rüzgar enerjisi, elektrikli araçlar, bataryalar, elektrolizörler ve ısı pompaları gibi ürünlerin yeraldığı temiz enerji teknoloji pazarının 2035 yılında 2 trilyon doları aşmasını bekliyor. Temiz teknoloji pazarında öngörülen bu rakam, dünya ham petrol pazarının son yıllardaki büyüklüğüne yakın bir seviye olması itibariyle dikkat çekiyor. Pazarın 2023 yılındaki büyüklüğü 700 milyar dolar düzeyinde hesaplanıyor.

TİCARET 3’E KATLANACAK

Raporda temiz teknoloji ticaretinin de hızla artması bekleniyor. On yıl içinde bu rakamın da üç kattan fazla artarak 575 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bu ise bugünkü küresel doğal gaz ticaretinden %50 daha fazla.

Çin’in öngörülebilir gelecekte dünyanın temiz enerji teknolojileri üretim merkezi olarak kalmayı sürdürmesi bekleniyor. Mevcut politika düzenlemelerine göre, Çin’in temiz enerji teknoloji ihracatının 2035’te 340 milyar doları aşması bekleniyor ve bu Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin bu yılki toplam petrol ihracat gelirine denk geliyor.

DÖNÜŞÜMDE BÜYÜK FIRSAT

IEA Başkanı Fatih Birol yaptığı açıklamada, temiz enerji teknolojileri pazarının gelecek 10 yılda hızla büyüyeceğini ve fosil yakıt pazarına yetişeceğini belirterek, temiz enerji dönüşümünün büyük bir ekonomik fırsat sunduğunu kaydetti. Birol, “Bununla birlikte, hükümetler enerji ve iklim hedeflerinde ilerlemenin yanı sıra sürekli rekabet, inovasyon ve maliyet düşüşlerini de teşvik eden önlemler geliştirmeye çalışmalı” uyarısında bulundu.

İlginizi çekebilir:  IEA’nın Küresel Hidrojen Raporu 2022
İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER