Ana SayfaULAŞIM ARAÇLARIHidrojenli uçak için Airbus - Toshiba ortaklığı

Hidrojenli uçak için Airbus – Toshiba ortaklığı

Airbus ve Toshiba, hidrojenle çalışan uçak çalışmalarında işbirliği yapacak. Toshiba, Airbus'ın tasarımlarına süperiletken kablolar ve çipler sağlayacak.

HidrojenHaber – Airbus ve Toshiba, hidrojenle çalışan uçak çalışmalarında işbirliği yapma kararı aldı. İki şirket, karbon emisyonlarını azaltmak ve sürdürülebilir uzun vadeli bir yakıt kaynağı geliştirmenin yanında uçaklar için süper iletken teknolojileri üzerinde de çalışacak.

Fransız Airbus grubu şirketlerinden Airbus UpNext ve Japon elektronik devi Toshiba Energy Systems & Solutions Corporation arasında işbirliği anlaşması imzalandı. Japonya Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı’nda imzalanan anlaşma kapsamında iki şirket, ‘bugün mümkün görünenin çok ötesindeki hızlarda’ uçmayı hedefliyor. İşbirliği sayesinde şirketler, hava tahrikine ‘yeni ve daha iyi bir yaklaşım’ gibi radikal teknolojik atılımlar sağlayabilecek, yeni havacılık trendlerini ve konseptlerini belirleyip geliştirebilecek.

SÜPERİLETKENLERİ TEDARİK EDECEK

Toshiba Energy Systems & Solutions Corporation, ortaklığa ‘yüksek akım için süperiletken teknolojisi, hassas akım kontrolü için motor tahrik teknolojisi ve istikrarlı, yüksek hızlı çalışma için gelişmiş döner motor teknolojisi’ getirecek. Ortaklık, Airbus’a süperiletken kablolar, motorlar, kriyojenik güç elektroniği ve kriyojenik soğutma sistemleri gibi alanlarda yeni ürünleri ilk elden entegre etme fırsatı verecek.

Airbus’ın ‘Araştırma ve Teknoloji’ bölümünün başında bulunan kıdemli başkan yardımcısı Grzegorz Ombach, “Toshiba ile ortaklık kurmak, günümüzün kısmi süperiletken ve geleneksel elektrik motorlarının sınırlarının ötesine geçmek için eşsiz bir fırsat sunuyor” dedi.

DÖRT KONSEPT TASARIM

Airbus, 2035 yılına kadar dünyanın ilk hidrojenle çalışan ticari uçağını geliştirmeyi amaçlıyor. Şirket bu amaçla dört konsept tasarım geliştirdi. Bunlardan ilk 3’ü ‘turbofan, turboprop ve karma kanat gövdeli’, ‘turbofan- hidrojen yanmalı gaz türbinleri’ ve şu anda kullanılan teknolojiye benzer ‘modifiye yakıt enjektörleri’ olarak sıralanıyor. Dördüncüsü ise, elektrik motorlarına güç sağlamak için hidrojen yakıt hücrelerini kullanıyor.

İlginizi çekebilir:  Hidrojenli kamyonda Toyota-VDL işbirliği
İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER