Ana SayfaELEKTROLİZÖRSüveyş Kanalı'nda SCZONE 64 milyar dolarlık hidrojen yatırımı!

Süveyş Kanalı’nda SCZONE 64 milyar dolarlık hidrojen yatırımı!

Süveyş Kanalı Ekonomik Bölgesi (SCZONE), 12 çerçeve anlaşmasıyla 64 milyar dolarlık yeşil hidrojen yatırımı çekti.

HidrojenHaber – Süveyş Kanalı Ekonomik Bölgesi (SCZONE), 12 çerçeve anlaşmasıyla 64 milyar dolarlık yeşil hidrojen yatırımı çekti. Duyuruyu, Pazartesi günü Mısır Başbakanı Mostafa Madbouly ile yapılan ve bölgedeki devam eden projelerin ve girişimlerin incelendiği bir toplantıda SCZONE Başkanı Waleid Gamal El-Din yaptı.

Gamal El-Din, yaptığı açıklamada SCZONE’nin 14’ü şu anda aktif olmak üzere 30 Mutabakat Zaptı (MoU) imzaladığını söyledi. Kesinleşen 12 çerçeve anlaşmasına göre yıllık 18 milyon ton yeşil hidrojen üretimi öngörülüyor. Yıllık 1,3 milyon ton üretim kapasitesine sahip olacak 7,5 milyar dolarlık bir yatırım ise geliştirme aşamasında bulunuyor.

DÜNYA TİCARETİNİN YÜZDE 10’U

Toplantıda konuşan Gamal El-Din, Süveyş Kanalı Ekonomik Bölgesi’yle ilgili önemli veriler paylaştı. Buna göre 455 kilometrekarelik alanı kapsayan Bölge, doğrudan ve dolaylı olarak 100 bin kişilik istihdam yaratma kapasitesine sahip. Küresel ticaret stratejik öneme sahip Süveyş Kanalı, küresel ticaretin %12’sini kolaylaştırırken, tüm deniz yoluyla taşınan malların %10’unun geçişini sağlıyor. Yılda yaklaşık 26 bin geminin geçtiği kanal çevresinde beş büyük şirket tarafından işletilen altı büyük liman bulunuyor.

Gamal El-Din, SCZONE ekonomik bölgesinin endüstriyel alanları ve limanları içinde yeşil hidrojen endüstrisini yerelleştirmeye kararlı olduklarının altını çizdi. Yeşil yakıtlara yönelik küresel talebin arttığına işaret eden El-Din, Süveyş Kanalı Ekonomik Bölgesi’nin stratejik avantajlarından yararlandığını söyledi.

DESALİNASYON TESİSİ

SCZONE’un hidrojen vizyonu kapsamında Mısır‘ın çevredeki kıyı kenti Sokhna’da günde toplam bir milyon metreküp suyu tuzdan arındırma kapasitesine sahip dört fazlı bir desalinasyon’ tesisi geliştiriliyor. Günlük 250 bin metreküp kapasiteli ilk fazın 2026’nın ikinci yarısında faaliyete geçmesi bekleniyor. Diğer projeler arasında 2026’nın dördüncü çeyreğinde faaliyete geçmesi planlanan Sokhna lojistik koridoru, Sokhna Limanı’nda sıvı kargo terminali, 1,5 kilometrekarelik tank çiftliği ve Sokhna’da bir gaz şebekesi projesi yer alıyor.

İlginizi çekebilir:  Hidrojenli minibüs İskoçya’da başarıyla test edildi

YATIRIM FIRSATLARI VAR

Gamal El-Din konuşmasında bölgenin yeşil hidrojen sektöründeki önemli yatırım fırsatlarına da değindi. Yeşil hidrojen üretiminin potansiyelini, destekleyici altyapısını ve gemi yakıt ikmali ihtiyacını vurgulayan SCZONE Başkanı, ayrıca yeşil hidrojen üretimi için gerekli olan elektrolizör bileşenlerinin, rüzgar türbinlerinin ve güneş panellerinin üretiminin de yerelleştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Gamal El-Din’e göre yeşil hidrojene ek olarak, piller ve lastikler de dahil olmak üzere elektrikli araç sektöründe ve ayrıca ilaç, yapı malzemeleri ve tekstil üretiminde de önemli yatırım fırsatları bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER