Ana SayfaGÜNCELAB temiz hidrojen hedeflerini onayladı

AB temiz hidrojen hedeflerini onayladı

Avrupa Birliği’nin yenilenebilir enerji kullanımını artırmak için güncellediği Yenilenebilir Enerji Direktifi onaylandı.

Hidrojen Haber- Avrupa Birliği’nin (AB) yenilenebilir enerji kullanımını artırmak için güncellediği Yenilenebilir Enerji Direktifi (RED III), sanayi ve ulaşımda yenilenebilir hidrojen kullanımı için hedefler belirliyor. Direktif, 12 Eylül günü Avrupa Parlamentosu’nda yapılan oylamada kabul edildi.

Direktife göre, 2030 yılına kadar sanayide kullanılan hidrojenin yüzde 42,5’i, 2035 yılına kadar ise yüzde 60’ı yenilenebilir olacak. Yenilenebilir hidrojen, amonyak ve kimyasal üretimi, petrol rafinerisi ve yeşil çelik üretimi gibi sektörleri kapsıyor.

Ancak bu hedefler, üye devletlerin AB’nin genel yenilenebilir enerji hedefine katkılarının beklenen düzeyde olduğunu kanıtlamaları ve ülkede tüketilen fosil yakıtlardan elde edilen hidrojen payının 2030’da yüzde 23’ten, 2035’te ise yüzde 20’den fazla olmaması durumunda yüzde 20 indirimli olarak uygulanabilecek. Bu da Fransa’nın nükleer enerjiden endüstriyel hidrojen üretmesine olanak tanıyacak.

RED III ayrıca, 2030 yılına kadar Avrupa’da tedarik edilen yakıtların yüzde 1’inin yenilenebilir kaynaklardan elde edilen hidrojen veya türevlerinden oluşmasını zorunlu kılıyor. Ayrıca, 2030 yılına kadar AB limanları tarafından tedarik edilen denizcilik yakıtlarının yüzde 1,2’sinin yenilenebilir hidrojene dayanmasını şart koşuyor.

Hidrojen, bu hedeflere ulaşılabilirse, ulaşım sektörünün nihai enerji tüketimindeki yenilenebilir enerji payının 2030 yılına kadar en az yüzde 29 olması veya sera gazı yoğunluğunun 2030 yılına kadar en az yüzde 14,5 azalması gibi daha geniş bir hedefe de katkıda bulunabilecek.

Ancak, AB’nin Alternatif Yakıtlar Altyapısı Yönetmeliği’nin daha fazla dolum istasyonu kurulmasını sağlayarak dizelden hidrojene geçişi kolaylaştırması beklenirken, yolcu ve hafif ticari araçların yüksek verimliliği ve daha ucuz maliyetleri nedeniyle bu hedefleri karşılamak için elektrikli araçlara yönelmesi daha olası görünüyor.

Güncellenmiş direktif Parlamento’dan geçmesine rağmen, AB Resmi Gazetesi’nde yayınlanarak yasalaşmadan önce AB Konseyi tarafından resmen oylanması gerekiyor.

İlginizi çekebilir:  Biden hidrojen vergi indirim planını açıkladı

Yeni direktif yürürlüğe girdiğinde, üye devletlerin ulusal yasalarını ve yönetmeliklerini buna uygun şekilde güncellemeleri için 18 ay süreleri olacak. Ancak bu süreyi bu kadar uzatmaları durumunda, 2025 hedeflerini karşılamak için bir yıldan az bir süreleri kalıyor.

İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER