Ana SayfaHİDROJENYEŞİL HİDROJENAB yeşil çeliğe 1.3 milyar avroluk desteği onayladı   

AB yeşil çeliğe 1.3 milyar avroluk desteği onayladı   

AB, ArcelorMittal’in Yeşilçelik projesi için 1,3 Milyar avroluk Alman yardımını onayladı .Çelik üretim süreçlerini karbonsuzlaştırmayı amaçlayan proje, Avrupa Yeşil Anlaşması hedeflerine katkıda bulunacak

Hidrojen Haber- Avrupa Birliği (AB), Almanya’nın ArcelorMittal Bremen ve ArcelorMittal Eisenhüttenstadt şirketlerine, çelik üretim süreçlerinin bir kısmını karbonsuzlaştırmak için 1,3 milyar avroluk bir destek sağlamasını rekabet kuralları çerçevesinde onayladı. Destek, Yeniden Yapılanma ve Dayanıklılık Fonu aracılığıyla kısmen finanse edilecek. Proje, AB Hidrojen Stratejisi, Avrupa Yeşil Anlaşması ve Yeşil Anlaşma Endüstriyel Plan hedeflerine ulaşmaya yardımcı olacak ve Rus fosil yakıtlarına bağımlılığı sona erdirecek. 

Proje, ArcelorMittal’in Bremen ve Eisenhüttenstadt’ta, şu anda ham çelik üreten üç kömür bazlı yüksek fırın ve dört temel oksijen fırını işlettiği çelik üretim süreçlerinin bir kısmını karbonsuzlaştırmayı amaçlıyor. Destek, bir doğrudan indirgeme tesisi ve üç yeni elektrik ark ocağı inşasını destekleyecek. Yeni tesisler, mevcut yüksek fırınların ikisini ve mevcut oksijen fırınlarının ikisini değiştirecek. Yeni doğrudan indirgeme tesisi başlangıçta doğalgazla çalışacak. Doğal gaz, çelik üretim süreçlerinden kademeli olarak çıkarılacak ve yerini düşük karbonlu ve yenilenebilir hidrojene bırakacak. Sonunda, yeni tesis yalnızca yenilenebilir hidrojen kullanarak çalışacak. 

Yeni tesislerin 2026’da faaliyete geçmesi planlanıyor. Tesisin yılda 3,8 milyon ton yeşil ham çelik üretmesi ve bu miktarı şu anda daha kirlilik yaratan yüksek fırın süreciyle üretilen ham çeliğin yerine koyması ğlamlanıyor. Proje ömrü boyunca 70 milyon ton karbon salımının önlenmesi bekleniyor. ArcelorMittal, proje aracılığıyla kazandığı deneyim ve teknik bilgiyi endüstri ve akademi ile aktif olarak paylaşmayı da taahhüt etti.

İlginizi çekebilir:  Hidrojen denizciliğinde sigorta dönemi
İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER