HidrojenHaber – İnovasyon Fonu, Avrupa Hidrojen Bankası‘nın bir parçası olarak yenilenebilir hidrojen üretimini desteklemeye devam ediyor. Komisyon, 27 Eylül 2024’te, İnovasyon Fonu aracılığıyla yenilenebilir hidrojen üretimi için ikinci ihalesinin (IF24) nihai şartnamesini yayınladı. Avrupa Hidrojen Bankası‘nın temel görevlerinden biri olan ihale, Biyolojik Olmayan Kökenli Yenilenebilir Yakıt (RFNBO) olarak kategorize edilen hidrojen üreticilerine finansal destek sağlıyor.
3 Aralık 2024’te düzenlenecek ihale, Avrupalı yenilenebilir hidrojen üreticilerine 1,2 milyar avroya kadar destek sağlayacak. İlki geçen yıl düzenlenen hidrojen ihalesinin 2024 ayağı, kamu desteğiyle yatırım risklerini azaltarak Avrupa’da yenilenebilir hidrojen pazarı yaratılmasını hedefliyor.
KİLOGRAM BAŞINA DESTEK
IF24 İhalesi kapsamında ‘başarılı’ olarak değerlendirilecek teklif sahipleri, en fazla on yıllık bir operasyon süresince, ürettikleri yenilenebilir hidrojende kg başına € cinsinden sabit bir destekleme primi alacaklar. Söz konusu destek, üretim maliyetleri ile alıcıların yenilenebilir hidrojen için ödemeye hazır oldukları fiyat arasındaki farkı kapatmayı amaçlıyor.
İlk ihalenin sonuçları değerlendirilerek oluşturulan 2024 ihalesinin şartnamesi, Avrupa Birliği’nin ‘Net Sıfır Sanayi Yasası’ hedeflerine destek vermesini kolaylaştırıyor. Buna göre projeler, ‘temel malların tedarik güvenliğinin sağlanması ve Avrupa’nın endüstriyel rekabet gücüne katkı’ kriterlerine göre değelendirilecek. Komisyon değerlendirme sırasında projelerin Avrupa’daki güvenli üretim süreçlerini ve siber güvenlik gerekliliklerini de gözönünde bulunduracak.
Şartnamenin İngilizce orijinal metnini görüntülemek için tıklayın
ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR
Şartnamede öne çıkan başlıklar şöyle sıralanıyor:
Uygulama için daha yüksek olgunluk seviyesi gereklilikleri;
Gözden geçirilmiş bir fiyat tavanı;
Denizcilik sektöründe alıcılara üretimlerini tedarik eden projeler için 200 milyon €’luk özel bir bütçe.
İnovasyon Fonu, net sıfır ve yenilikçi teknolojilerin ticarileştirilmesi ve dağıtımı için dünyanın en büyük finansman programlarından biri. Fon, AB Emisyon Ticaret Sistemi’nden alınan izinlerin açık artırmayla satılmasından elde edilen gelirlerle finanse ediliyor. Fonun amacı; işletmelerin temiz enerjiye yatırım yaparak bir yandan Avrupa endüstrisinin karbonunu azaltıp diğer yandan da piyasaya hazır teknolojiler sunarak rekabet gücünü artırmak olarak ifade ediliyor.