Ana SayfaHİDROJENYEŞİL HİDROJENAlmanya 10 yıl içinde yeşil hidrojen ithalatını 2 ye katlayabilir

Almanya 10 yıl içinde yeşil hidrojen ithalatını 2 ye katlayabilir

Almanya 2035 yılına kadar komşu ülkelerden boru hatları aracılığıyla yılda 100 teravatsaat (TWh) yeşil hidrojen ithal etmeyi planlıyor. Bu, ülkenin toplam enerji talebinin önemli bir kısmını karşılayacak ve Almanya'nın fosil yakıtlara olan bağımlılığını azaltacak bir gelişme olarak görülüyor.

Hidrojen Haber- Berlin merkezli düşünce kuruluşları Agora Energiewende ve Agora Industry tarafından yapılan bir çalışmaya göre, Almanya’nın sınırlı yenilenebilir enerji kaynakları nedeniyle ihtiyacı olan hidrojenin yaklaşık yüzde 50-70’ini ithal etmesi gerekiyor. Reuters’in haberine göre şu anda Almanya yıllık 55-60 TWh hidrojen kullanıyor, ancak bu hidrojen neredeyse tamamen fosil yakıtlardan üretiliyor. Çalışma, Almanya’nın 2030 yılına kadar 11 TWh hidrojen üretebileceğini ve boru hatları aracılığıyla yaklaşık 17 TWh yeşil ve bazı 15 TWh mavi hidrojen ithal edebileceğini öngörüyor. Bu, on yılın sonunda tahmin edilen toplam hidrojen talebinin yarısından azını karşılayacak.

Ancak, Avrupa’daki mevcut doğalgaz altyapısını kullanarak, Almanya boru hatları aracılığıyla ithalatını 2035 yılına kadar 60 TWh ile 100 TWh arasına çıkarabilir. Agora Energiewende Direktörü Simon Mueller, “İklim tarafsızlığına ulaşmak için Almanya’nın yenilenebilir hidrojenin güvenli ve maliyet etkin bir tedarikine ihtiyacı var. Avrupa’dan boru hatları aracılığıyla yapılan ithalat bu konuda kritik bir rol oynuyor” dedi.

Bu ithalat potansiyeline ulaşmak için Almanya’nın bir finansman modeline ihtiyacı olacak ve ilgili ülkeler arasında maliyet paylaşımı konusunda hızlı bir şekilde anlaşmalara varması gerekecek. Mueller, “Gerekli yeşil hidrojen miktarlarının gelecek on yılın ilk yarısında teslim edilebilmesi için bu tek yol” diye ekledi.

Çalışma, Almanya’ya potansiyel hidrojen boru hattı koridorlarını inceledi ve üretim potansiyeli, politik destek ve teknik karmaşıklık gibi faktörleri dikkate aldı. Umut verici koridorlar arasında Kuzey Denizi üzerinden Danimarka ve Norveç’ten ithalat ve teknik karmaşıklık ve mesafe nedeniyle daha sonraki bir aşamada Baltık Denizi üzerinden İsveç ve Finlandiya’dan ithalat yer alıyor. Uzun vadede, Güney Avrupa ve Kuzey Afrika’dan, özellikle İspanya ve Tunus’tan gelen boru hatları, Birleşik Krallık, Portekiz, Cezayir, Yunanistan ve Ukrayna’dan olası ithalatlarla birlikte önemli bir rol oynayabilir.

İlginizi çekebilir:  İngiltere’den  yeşil enerjiye 960 milyon sterlin
İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER