Hidrojen Haber- Dünyanın dört bir yanındaki ülkeler karbonsuzlaştırma stratejileri üzerinde çalışırken, hidrojen yakıtı kamyon taşımacılığı sektöründen kaynaklanan emisyonların azaltılması için gündemde önemli bir yer tutuyor.
Birçok kamyon üreticisi hidrojen yakıtıyla çalışan araçlar geliştiriyor. Toyota, özellikle binek araçlarda hidrojen yakıtına odaklanan en onemli otomobil üreticisi haline gelmiş olsa da, gözünü hidrojene diken tek araç üreticisi değil. Kamyon taşımacılığı söz konusu olduğunda bu sayı oldukça yüksektir. Örneğin Daimler Truck, kısa bir süre önce tek bir depoyla en uzun yolculuk rekorunu kırdı ve aracı yakıt ikmali yapmadan Berlin’ e bin kilometre mesafe katetti.
Bu hareketin bir parçası olarak Mercedes-Benz GenH2 kamyonu gösteri sürüşüne Woerth am Rhein’da grubun fabrikasında başladı. Fransa sınırına yakın olan bu yerde başladı ve ertesi gün Berlin’e doğru yola çıktı.Prototip kamyon, tek bir sıvı hidrojen yakıtı ikmali ile yolculuğu tamamladı. Sonuç, dizel yakıtla çalışan bir kamyonun elde edebileceği menzil ile karşılaştırılabilir bir menzil oldu. Bununla birlikte, dizel yakıtın aksine, H2 herhangi bir karbon veya sera gazı yaymadı.
Daimler Truck tek bir hidrojen yakıtı deposuyla bin kilometrelik mesafeyi aştığında, dünyanın en büyük kamyon üreticilerinden biri olan Alman şirketi bunu H2 ile çalışan taşımacılık için “başka bir kilometre taşı” olarak nitelendirdi.
Hidrojen teknolojisinin kamyon taşımacılığında kaydettiği tüm umut verici gelişmelere rağmen, Almanya’nın bu teknolojiyi ana akım haline getirebilmesi için aşılması gereken önemli sayıda engel bulunuyor.
Bunlardan ilki, yeterli yeşil hidrojen tedarik etmektir. Hidrojen şu anda nispeten bol olsa da, çoğu doğalgaz ve kömürle çalışan ve her biri karbon dahil sera gazı emisyonlarına neden olan süreçler kullanılarak üretilmektedir.
Almanya’nın hedefine ulaşmasının önündeki diğer zorluklar arasında yakıt ikmali altyapısının eksikliği ve geleneksel yakıtlara ve hatta sera gazı emisyonu üreten yöntemlerle üretilen hidrojene göre daha yüksek olan maliyetler yer alıyor.
Alman devleri hidrojen yakıtını uygulanabilir temiz bir seçenek haline getirmek için bastırıyor.
Almanya’dan Bosch ve Daimler Truck gibi şirketler, tıpkı akülü elektrikli araçların binek otomobillerde kazanımlar elde etmesi gibi, hidrojen yakıtının da karayolu taşımacılığı emisyonlarının azaltılmasında önemli bir rol oynayacağına olan güçlü inançla ilerlemeye devam ediyor.