Hidrojen Haber- Almanya’nın enerji geçişinde önemli bir rol oynayacak olan hidrojen için ilk adım atıldı. Gaz altyapısı şirketi Open Grid Europe (OGE), ülkenin ilk uzun mesafeli doğalgaz boru hattının hidrojen kullanımına uygun hale getirilmeye başlandığını duyurdu.
Kuzeybatı Almanya’da bulunan 46 kilometre uzunluğundaki boru hattı bölümleri, Emsbüren’den Aşağı Saksonya’daki Bad Bentheim’e ve oradan da komşu Kuzey Ren-Vestfalya’daki Legden’e uzanıyor. Boru hattındaki doğalgaz, iki günlük bir süreçte başka bir bölüme pompalanacak. Ardından hatlar gaz şebekesinden ayrılarak yenileme çalışmalarına başlanacak. Hatların 2025 yılında hidrojen taşımaya hazır olması bekleniyor.
OGE ve gaz taşıma şirketi Nowega, projenin yürütücüleri. Proje, önümüzdeki yıllarda ülke genelinde bir hidrojen altyapısı oluşturmayı amaçlayan Almanya’nın çabalarının bir parçası. Boru hattı yenilemesi, Avrupa Birliği’nin Ortak Avrupa Çıkarlarının Önemli Projesi (IPCEI) girişimi tarafından finanse edilen GET H2 Nukleus projesinin bir parçası.
Emsbüren-Bad Bentheim bölümü OGE’ye aitken, Bad Bentheim-Legden bağlantısı hem OGE hem de Nowega tarafından gerçekleştiriliyor. Nowega’ya ait olan ve Aşağı Saksonya’daki Lingen’den Bad Bentheim’e uzanan başka bir hat da Kasım ayında yükseltme çalışmalarına başlayacak. Nowega, Lingen’de boşluğu kapatmak için yeni bir hat inşa ediyor. Yükseltme, gelecekte ağır sanayi ve orta ölçekli işletmeler gibi çeşitli müşterilerin hidrojen tedarikine bağlanmasını sağlayacak. Leipzig merkezli şirket Ontras, geçen Aralık ayında doğu eyaleti Saksonya’da Almanya’nın ilk sadece hidrojene adanmış boru hattının inşasına başlamıştı – bu da geri dönüştürülmüş gaz altyapısının da kullanılacağı planlanan 900 kilometrelik bir gaz şebekesinin bir parçası.