Ana SayfaÜRETİM TESİSLERİAmonyak boru hattı havaya uçuruldu tahıl anlaşması zora girdi

Amonyak boru hattı havaya uçuruldu tahıl anlaşması zora girdi

Rusya Savunma Bakanlığı, Harkov bölgesi yakınlarında Tolyatti- Odessa amonyak boru hattının havaya uçurulduğunu duyurdu. Rusya, Ukrayna'nın sabotaj düzenlediğini iddia ediyor. Bu sabotaj tahıl anlaşmasını bitirebilir.

Hidrojen Haber-Rusya Savunma Bakanlığı, 5 Haziran’da Moskova saati ile 21.00’de Harkov bölgesindeki Masyutovka yerleşim birimi yakınlarından geçen boru hattının patlatıldığını duyurdu. Açıklamada, ”Ukraynalı sabotaj ve keşif grubu Harkov bölgesi yakınlarında Tolyatti-Odessa amonyak boru hattını havaya uçurdu. Bu terör eylemi sonucunda sivil halk arasında mağduriyetler yaşanmaktadır. Bu kimselere tıbbi yardım sağlandı” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, Ukrayna tarafından boru hattının hasarlı kısımlarından amonyak kalıntılarının aktığı aktarılarak boru hattındaki hasar yerine erişim sağlanması halinde onarımın 1 ila 3 ay sürebileceği kaydedildi.

Boru hattından amonyak sevkiyatı, askeri operasyonun başladığı tarihte durdurulmuştu. Volga bölgesinden Odessa limanına uzanan 2 bin 500 kilometrelik boru hattı, azotlu gübrelerin üretiminde için kullanılan amonyağı Odessa limanından dünya çapındaki alıcılara sevk etmekte kullanılıyordu.  Rusya, Ukrayna tahılının ihracatına izin verilirken, kendisine de yeniden amonyak sevk ve satış izni verilmesini talep ediyordu. Şimdi tahıl anlaşmasının uzatılması da bir kez daha tehlikeye girdi.

İstanbul’da 22 Temmuz 2022’de imzalanan Tahıl Koridoru Anlaşmasında Rusya’dan gelen, Ukrayna üzerinden geçerek Karadeniz’e inen Tolyatti-Odessa amonyak boru hattının kullanıma açılması da yer alıyordu. Ancak Rusya, Ukrayna’nın bu hattın kullanımına açmaya izin vermediğini belirterek anlaşma gereği boru hattının eski haline getirilmesini istiyor. 

İlginizi çekebilir:  Hidrojenle çimento üretilecek
İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER