Ana SayfaETKİNLİKLERAtlas Üniversitesi akademisyenine uluslararası inovasyon ödülü

Atlas Üniversitesi akademisyenine uluslararası inovasyon ödülü

İstanbul Atlas Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Arif Karabuğa, hidrojen projesiyle Çin’de düzenlenen 21. Uluslararası Sürdürülebilir Enerji Teknolojileri Kongresi’nde İnovasyon Ödülü kazandı.

Hidrojen Haber- İstanbul Atlas Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Arif Karabuğa, Çin’de 12-14 Ağustos 2024 tarihlerinde Dünya Sürdürülebilir Enerji Teknolojileri Derneği (World Society of Sustainable Energy Technologies – WSSET) tarafından düzenlenen 21. Uluslararası Sürdürülebilir Enerji Teknolojileri Kongresi’ne katıldı. İstanbul Atlas Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zafer Utlu’nun yürütücülüğünü üstlendiği “Assessment of The Exergy And Economic Analysis of Solar Energy-based Electricity And Hydrogen Production System” isimli proje, kongrede Dr. Öğretim Üyesi Arif Karabuğa tarafından sunuldu. Proje, 432 proje ve bildiri arasında İnovasyon Ödülü kazandı.

İnovasyon Ödülü kazanan projede, düşük sıcaklıklarda hidrojen üretiminin hem termodinamik analizi hem de ekonomik analizi yapıldı. Bu yönüyle de çok önemli olan projede, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere birçok ülkenin sahip olduğu hidrojen yol haritasında belirlenen hedeflere ulaşıldı.

YEŞİL HİDROJEN ÜRETİM MALİYET HEDEFİ YAKALANDI

Güneş enerjisi destekli hidrojen üretimi üzerine çalışmalar yaptıklarını belirten Dr. Öğretim Üyesi Arif Karabuğa, “Sunduğumuz çalışmada, düşük sıcaklıklarda hidrojen üretiminin hem termodinamik analizini hem de ekonomik analizini ele aldık. Ekonomik analizde bulduğumuz sonuç bizi memnun etti çünkü Birleşmiş Milletler’deki gelişmiş ülkelerin birçoğunun ilan ettiği hidrojen yol haritalarında hedefledikleri yeşil hidrojen üretim maliyetlerini yakalamış olduk. Biz bu çalışmayla aslında bu yol haritalarının amaçladığı sürdürülebilirlik hedeflerine ulaştık. Bu nedenle bu ödülü aldık ve bundan ötürü de oldukça kıymetli bir ödül” dedi.

“HİDROJEN ENERJİSİ GELECEKTE DAHA SIK DUYULACAK”

Hidrojen enerjisinin yakın gelecekte fosil enerjiye iyi bir alternatif olacağını belirten Karabuğa, “Özellikle elektrikli araçlar çok hızlı bir şekilde hayatımıza girdi. Ancak altyapı buna çok müsait değil. Şu an birçok enerji firması elektrikli şarj istasyonlarının yapımına yöneldi. Dünya genelinde de buna çok hızlı adapte olamadık. Ayrıca, elektrikli araçların elektriğini yenilenebilir enerji gibi farklı alternatif enerji kaynaklarından üretiyorsak ve o elektriği arabalarda kullanıyorsak o zaman mantıklı” dedi. 

İlginizi çekebilir:  Hidrojen boru hatları Türkiye'yi teğet geçecek

Karabuğa, hidrojen enerjisinin gelecekte daha sık duyulacak ve günlük yaşantının içine girebilecek enerji türlerinden biri olacağını da sözlerine ekledi.

İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER