Ana SayfaMEVZUATAvrupa yeşil teknolojilerde liderlik için yeni kurallar belirledi

Avrupa yeşil teknolojilerde liderlik için yeni kurallar belirledi

Net Sıfır Endüstri Yasası, 2050 yılına kadar iklim nötr olma hedefine ulaşmak için temiz enerji makinelerinin üretimini artıracak.

Hidrojen Haber- Avrupa, Salı günü Avrupa Parlamentosu ve dönem başkanlığını yürüten Belçika’nın anlaşmasıyla rüzgar ve güneş enerjisi ekipmanları, yakıt hücreleri ve diğer yeşil teknolojilerin yerel üretimine yönelik yeni kurallar belirledi. Kıta, ayrıca  1990 yılı baz alınarak 2040 yılına kadar emisyonları yüzde 90 azaltma ve 2050 yılına kadar net sıfır kıta olma hedefi önerdi.

Net Sıfır Endüstri Yasası (NZIA), kıtayı temiz teknoloji alanında lider yapmayı ve yerel endüstrinin Çin ve ABD gibi rakipleriyle rekabet etmesine yardımcı olmayı amaçlıyor. NZIA, emisyonları azaltırken yeni enerji makinelerinin üretim kapasitesini artırmaya yönelik AB’nin çabalarının merkezinde yer alacak ve AB’nin ABD’nin Enflasyon Azaltma Yasası’na cevabı olacak.

NZIA, 2030 yılına kadar dekarbonizasyona önemli katkı sağlayan ve ticari olarak mevcut olan veya yakında piyasaya girecek olan stratejik net sıfır teknolojileri de kapsıyor. Tüm net sıfır teknolojileri bu yönetmelikten yararlanırken, stratejik net sıfır teknolojileri ek avantajlara sahip olacak, örneğin ihalelerde direnç kriterinden yararlanacak ve Net Sıfır Stratejik Projeler haline gelme olasılığı olacak. Bu projeler, daha kısa sürelerden yararlanabilmek için öncelikli statüye sahip olabilirler.

Yasa teklifi, stratejik net sıfır teknolojilerinin üretim kapasitesinin, 2030 yılına kadar AB’nin yıllık dağıtım ihtiyaçlarının en az yüzde 40’ını karşılamasını öngörüyor. Bu kriter, üreticilere ve yatırımcılara öngörülebilirlik, güvenlik ve uzun vadeli sinyaller sağlıyor ve ilerlemeyi takip etmelerine olanak tanıyor.

Avrupalılar, 369 milyar dolarlık sübvansiyon içeren ABD yasasının, Avrupalı temiz teknoloji üreticilerini fabrikalarını taşımaya teşvik edebileceğinden endişe ediyorlardı. Kıta, ayrıca Çin’den de çekiniyor; Çin’in yenilenebilir enerji bileşenleri ve pillerdeki hakimiyeti, örneğin elektrikli araçlarda endüstriyel bir avantaja dönüşüyor.

İlginizi çekebilir:  Hollanda‘dan 1 milyar avroluk hidrojen ihalesi
İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER