Ana SayfaAMONYAKAvrupa'nın en büyük su elektroliz tesisi yeşil gübre üretecek

Avrupa’nın en büyük su elektroliz tesisi yeşil gübre üretecek

Avrupa'nın en büyük gübre üreticisi, karbon emisyonlarını azaltma yolunda büyük bir adım attı. Yara’nın yenilenebilir enerji ile çalışan yeni yeşil hidrojen tesisi, gübre endüstrisinde çığır açıyor.

Hidrojen Haber- Avrupa’nın en büyük gübre üreticisi Yara International, fosil yakıtlara dayalı gübre üretim sürecini karbonsuzlaştırma çabalarının bir parçası olarak Norveç’te bir yeşil hidrojen üretim tesisi açtı. Bu tesis, yenilenebilir enerji kullanarak suyun elektrolizi yoluyla hidrojen üretiyor ve bu süreç, amonyak üretiminde bir besin maddesi ve enerji kaynağı olarak hizmet veren doğal gazın yerini alıyor. Yara’nın Herøya’daki fabrikasında yıllık karbon emisyonlarını yüzde 5 oranında azaltması beklenen bu tesis, Avrupa’daki en büyük su elektrolizi tesisi.

Yeşil amonyak üretimi, yeşil hidrojeni azotla birleştirerek gerçekleştiriliyor ve bu da gübre yapım sürecinden bazı emisyonları azaltmaya yardımcı oluyor. Yara’nın CEO’su Svein Tore Holsether, yeşil hidrojen kapasitesinin genişletilmesi gerektiğini, ancak bu genişlemenin, tüm amonyak tesisinin tam bir dönüşümü gerçekleşene kadar olası olmadığını belirtti. 

Şirket, maliyet etkin bir şekilde ölçek oluşturmak için, mavi amonyak projeleri üzerinde çalışıyor.Bu projelerde, doğal gaz bir besin maddesi olarak kullanılıyor ve üretimden kaynaklanan karbondioksit yer altında derinlere depolanıyor.

İlginizi çekebilir:  McKinsey: yeşil hidrojen ve biyogaza talep artıyor
İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER