Ana SayfaRAPORLARAvustralya küresel yeşil demir liderliğine oynuyor

Avustralya küresel yeşil demir liderliğine oynuyor

Yeni bir rapora göre Güney Avustralya, dünya çapında artan rekabet ortamında yeşil demir üretiminde öncü bir rol üstlenebilir.

Hidrojen Haber- Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı bir demir üretimi olan yeşil demir, karbon emisyonlarını azaltma ve çevre dostu bir endüstri yaratma yolunda önemli bir adım olarak görülüyor. Enerji Ekonomik ve Finansal Analiz Enstitüsü’ne (IEEFA) göre, gelişmekte olan yeşil demir alanında artan küresel rekabetin ortasında, Güney Avustralya artık kendisini fırsattan yararlanmaya yönelik ulusal çabaların ön saflarında konumlandırdı.

IEEFA tarafından hazırlanan yeni bir rapor bazı çelik üreticilerinin demiri kendileri üretmek yerine ithal etme konusundaki isteksizliği göz önüne alındığında, Avustralya hükümetlerinin gelecekteki yeşil demir ihracatı için pazarları oluşturmaları gerektiği konusunda uyarıyor.

Yeşil demir, yüksek fırın bazlı demir yapım işlemlerinde gaz veya kömür kullanmak yerine, yeşil hidrojen kullanılarak doğrudan indirgenmiş demir (DRI) işleminde demir cevheri indirgendiğinde üretilir. DRI, şu anda yüksek fırınlardan daha yüksek dereceli bir demir cevheri gerektiren, küresel olarak kullanılan gelişmiş bir teknoloji.

Fortescue’nun yeşil hidrojen üretim zaman çizelgesini uzattığına dair haberlere verilen bazı önemli tepkilere rağmen, yeşil hidrojenin demir ve çelik üretimi gibi endüstriyel uygulamalardaki rolü güçleniyor. Fortescue, yeşil hidrojene olan bağlılığını sürdürdüğünü açıkça belirtti.

Güney Avustralya’nın sahip olduğu önemli bir avantaj, büyük yüksek kaliteli demir cevheri rezervlerinin DRI için uygun olması. Manyetit Madenleri de dahil olmak üzere madenciler onları açmaya hevesli.

Eyalet hükümetinin yeni Yeşil Demir ve Çelik Stratejisi, Yukarı Spencer Körfezi’nde yeni bir yeşil demir fabrikasının kurulmasını kapsıyor. Ayrıca, 2030 yılına kadar yeni bir demir cevheri madeninde üretim, ilk yeşil demir sevkiyatı, yeni bir DRI tesisinin inşası ve kömür ithalatının sona erdirilmesi hedefleniyor. Haziran 2024’te, 2030 yılına kadar eyalette yeşil demir endüstrisinin kurulmasını ortaklaşa araştırmak için endüstri ortakları arayışı başladı.

İlginizi çekebilir:  Çin dünyanın ilk deniz suyu elektrolizörünü çalıştırdı

İsveç, Kanada ve Brezilya da dahil olmak üzere bu avantajlara sahip yerlerde uluslararası rekabet zaten artıyor. Avustralya hükümeti 2 AU$/kg yeşil hidrojen üretim vergisi kredisi sunarken, Kanada ve Brezilya da temiz hidrojen üretimi için vergi avantajları sunuyor.

Rapora göre Avustralya’nın, büyük çelik üreticilerinin ham demir cevheri yerine demir (sıcak briketlenmiş demir (HBI) olarak) ithal etmeye karşı direncinin üstesinden gelmesi gerekebilir. Bununla birlikte, yeşil hidrojen ucuza üretilebilir ve yeşil demirin maliyetini düşürürse, ekonomik durum göz ardı edilemeyecek kadar güçlü olabilir.

Avustralya, hızla gelişen küresel yeşil demir yarışında doğal ve coğrafi avantajlarından yararlanmak için şimdi harekete geçmelidir.

İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER