Ana SayfaTEKNOLOJİAvusturalya’da hidrojenli uçaklarla seyahat 2026'da

Avusturalya’da hidrojenli uçaklarla seyahat 2026’da

Avustralyalı havacılık ve yeşil hidrojen şirketleri tarafından kurulan Hidrojen Uçuş Birliği (HFA) 2026'dan itibaren ticari hidrojenle çalışan uçuşlara başlıyor.


Hidrojen Haber- Avustralya’da Hidrojen Uçuş Birliği (HFA ) 2026 da başlayacak ticari uçuşlara hazırlanıyor. Stralis Aircraft, Skytrans Airlines, Brisbane Havaalanı, Gladstone Havaalanı, Aviation Australia, BOC, H2 Energy Company, Griffith Üniversitesi ve Central Queensland Üniversitesi’nden oluşan HFA, Avustralya’nın net sıfır havacılık geleceğinde öncü bir rol oynamak istiyor.

İlk hedef 2026’da Brisbane Havaalanı ile Gladstone Havaalanı arasında yaklaşık 230 deniz mili mesafe olan ülkenin ilk ticari hidrojenle çalışan uçuşu başlatmak. Birliğin hedefleri arasında Brisbane 2032 Olimpik ve Paralimpik olimpiyatlarında sporcularının emisyonsuz uçaklarla uçabilmeleri sağlamak bulunuyor.

Proje kapsamında 2024’ün başlarında Stralis tarafından hidrojen elektrikle çalışan 6 koltuklu Beechcraft Bonanza gösteri uçağı üzerinde test uçuşları yapılacak. Daha sonra ise Skytrans Airlines tarafından 15 koltuklu Stralis B1900D-HE uçağı kullanılarak deneme uçuşları başlayacak.

Ocak 2023 te ZeroAvia’nın hidrojen-elektrik aktarma organı ile donatılan 19 koltuklu Dornier 228 test uçağı ilk kez Birleşik Krallık semalarına çıktı. Bu uçuş hidrojen yakıt hücresiyle çalışan uçakların gelişiminde bir dönüm noktasıydı.

Bu yılın Mart ayında ise Universal Hydrogen ‘in 40 koltuklu Dash 8-300 test uçağı Washington semalarında 15 dakikalığına yükselerek 3.500 fit yüksekliğe ulaştı. Uçak, Plug Power’ın havacılık kullanımına uyarlanmış ProGen yakıt hücreleriyle çalışıyordu.

İlginizi çekebilir:  Hidrojenli Jetlere ilgi artıyor !
İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER