Ana SayfaTEKNOLOJİAyrton Energy hidrojeni 'margarin gibi' depolayacak

Ayrton Energy hidrojeni ‘margarin gibi’ depolayacak

Ayrton Energy, margarin üretim sürecine benzer işlemlerle hidrojenin depolama ve taşıma maliyetlerini düşürmek için araştırmalar yapıyor.

HidrojenHaber – Enerji kaynağı olarak hidrojenin yaygınlaşmasının önündeki en büyük engellerden biri depolanmasının ve nakliyesinin zorluğu. Yeni geliştirilen teknoloji, yağ üretiminde kullanılan bir işlemle hidrojenin depolama sorununu çözmeyi amaçlıyor.

Evrenin en hafif gazı olan hidrojenküçük çatlaklardan sızabilir ve belirli metallere yayılarak onları parçalayabilir. Hidrojeni taşımak için genellikle sıkıştırma veya sıvılaştırma gerekir. Bu işlemler ise çok fazla enerji gerektirir. Ayrton Energy’nin geliştirdiği yöntem, kısaca LOHC olarak bilinen sıvı organik hidrojen taşıyıcıları sayesinde hidrojeni oda sıcaklığında ve basıncında taşıyıp işlenebilir hale getirmeyi amaçlıyor.

MARGARİN ÜRETİMİNE BENZER PROSES

Ayrton Energy‘nin kurucu ortağı ve CEO’su Natasha Kostenuk, TechCrunch’a yaptığı açıklamada “Aslında suya benziyor, güvenli, toksik olmayan bir sıvı. İçilmez ama sizi öldürmez” diye konuştu. Kostenuk şirketinin hangi yağı kullandığını açıklamadı ancak kanola yağının bitkisel yağlardan yapılan margarine dönüştürülme şekline benzer şekilde hidrojen depoladığını ifade etti.

Tereyağını oluşturan hayvansal yağların aksine, bitkisel yağlar oda sıcaklığında sıvı hale bulunuyor. Margarin üretiminde bitkisel yağlar bir katalizörün varlığında hidrojen gazına maruz bırakılır. Yağlar ‘hidrojene’ edildikçe katılaşırlar.

Habere göre Ayrton da benzer bir yaklaşım benimsiyor. Yağa hidrojen ekleyen ve yağdan hidrojeni serbest bırakan ekipman, elektrikten hidrojen üretmek için kullanılan elektrolizörlere benziyor. Şirket operasyonlarının büyük bir bölümünde ticari olarak temin edilebilen ekipmanları kullanabiliyor.

MEVCUT EKİPMANLA ÜRETİM

Kostenuk, Ayrton’ın işleminin sıvılaştırılmış hidrojen, amonyak veya metanolden daha az enerji gerektirdiğini ancak sıkıştırılmış hidrojenden biraz daha fazla enerji gerektirdiğini söyledi. Ancak LOHC, sıkıştırılmış hidrojenden litre başına iki kat daha fazla hidrojen taşıyabiliyor. Bu süreçte mevcut kamyonların, boruların ve pompaların yeniden kullanılabilmesi ise maliyetlerin düşmesini sağlıyor.

Şirket yakın zamanda Clean Energy Ventures ve BDC Capital liderliğinde Antares Ventures, EPS Ventures, SOSV, the51 ve UCeed Investment Funds’ın katılımıyla 6,8 milyon dolarlık yatırım aldı. Ayrton, bu finansmanla teknolojisini 2027’ye kadar günde iki ila üç ton hidrojen üretecek noktaya ölçeklendirmeyi planlıyor.

İlginizi çekebilir:  İsviçre’deki hidrojenli gemi projesi için üretim tesisi kurulacak
İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER