Ana SayfaHİDROJENYEŞİL HİDROJENBalkanlarda hidrojene ilgi artıyor

Balkanlarda hidrojene ilgi artıyor

Balkan ülkeleri sürdürülebilir bir gelecek için yeşil enerjiye geçiş yapma yönünde önemli adımlar atıyor. Bölgedeki ülkeler, Avrupa Birliği'nin emisyon hedeflerine ulaşmak için hidrojen enerjisine büyük ilgi gösteriyorlar.

Hidrojen Haber- Balkan ülkelerinin son dönemlerde hidrojene ilgisi büyüyor.Bu ilgi, özellikle Arnavutluk’taki Bulqize krom madeninde keşfedilen, 5 bin ile 50 bin ton arasında değişen hidrojen rezervi ile yeni bir boyut kazandı. Ocak ayında yayımlanan bir çalışma, bu rezervin bölgenin emisyonlarını azaltmada potansiyel bir çözüm olabileceğini ortaya koydu.

Avrupa Birliği, 2050 yılına kadar yenilenebilir hidrojen için 470 milyar avroya kadar yatırım yapmayı planlıyor. ABD de geçtiğimiz ay, temiz hidrojen üretim ve kullanım kapasitesini artıran projelere 750 milyon dolar hibe vereceğini açıkladı.

BALKANLARIN POTANSİYELİ BÜYÜK

Enerji uzmanları, Balkanların hidrojen enerjisi üretimini artırmak için büyük yenilenebilir enerji potansiyeline sahip olduğunu belirtiyorlar. Ancak özel yatırımları artırmak ve şebekeleri genişletmek gibi zorluklar da bulunuyor. 

Düşük emisyonlu hidrojene ilgi artıyor, ancak uygulama, belirsiz bir talep görünümü ve tüketicilere yakıtı teslim etmek için gerekli altyapının eksikliği nedeniyle engelleniyor. Uluslararası Enerji Ajansı, teknoloji için büyüme tahminini düşürdüğü Ocak ayında bu durumu bildirdi. Yine de Balkan ülkeleri, özellikle elektrik üretiminde fosil yakıtlara olan ağır bağımlılıklarını azaltma hedefiyle ilerlemeye devam ediyorlar. 

Sırbistan’da, kömür santrallerinin bacalarından büyük şehirler üzerine yayılan kirlilikle mücadele ederken, yerel ve Çinli şirketler, 2028 yılına kadar yıllık yaklaşık 30 bin ton kapasiteli bir hidrojen tesisi de dahil olmak üzere 2 milyar avroluk bir yatırım üzerinde anlaştılar. Hırvatistan, 2030 yılına kadar 70 megavat (MW) ve 2050 yılına kadar 2.750 MW hidrojenle çalışan kapasite kurmayı planlıyor. Üsküp’le Yunanistanla arasında 123 km’lik bir boru hattı inşa ediliyor ve gelecekte hidrojen taşınması planlanıyor.

Balkanlardaki bu gelişmeler, sadece bölge için değil, tüm dünya için temiz enerjiye geçişte umut verici bir adım olarak görülüyor. Hidrojen, temiz ve sürdürülebilir bir geleceğin anahtarlarından biri olabilir. Balkan ülkelerinin bu yöndeki çabaları da, yeşil enerji devriminde önemli bir rol oynayabilir.

İlginizi çekebilir:  Şengül : Mevzuat beyefendi, sanayiciye yetişemiyor

Kaynak : Reuters

İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER