Ana SayfaGenelBosch'tan hidrojen ekonomisine yeni çözümler

Bosch’tan hidrojen ekonomisine yeni çözümler

Bosch’un yapay zeka, batarya üretimi ve geri dönüşümü, elektrolizörler, fabrika otomasyonu ve hidrojen dolum istasyonları için geniş çözüm portföyü, sanayi şirketlerinin yeşil bir dönüşüm gerçekleştirmesine yardımcı oluyor.

Hidrojen Haber- Bosch, önde gelen fabrika donanım sağlayıcılarından biri. Fabrika otomasyonu, hidrojen ekonomisi, dijitalleşme ve yapay zekaya (AI) yönelik geniş çözüm portföyü, sanayi şirketlerinin yeşil bir dönüşüm gerçekleştirmesine yardımcı oluyor. 

2023 yılında Bosch’un endüstriyel teknoloji satışları, döviz kurundan arındırılmış olarak yüzde 10,2’lik bir artışla 7,4 milyar avroya ulaştı. Bosch sanayi teknolojileri satışlarının 2028 yılına kadar 10 milyar avroya ulaşmasını planlıyor.

ELEKTROLİZ TEKNOLOJİSİ

Bosch, yalnızca hidrojen kullanmayı değil, aynı zamanda üretimi için akıllı teknoloji sağlamayı da planlıyor. Bu amaçla şirket, bir elektrolizörün merkezi elemanı olan bir elektroliz yığını geliştirdi. Yığın, suyu oksijen ve hidrojene ayırmak için elektrik kullanan 100’den fazla elektroliz hücresinden oluşuyor. 1.25 megavatlık bir çıkış için tasarlandı. Bu, saatte 23 kilogram hidrojen üretimine eşdeğer.

Bosch elektroliz yığını, 1 megavat ve üzeri üretim yapan küçük ölçekli tesislerden büyük, gigavat ölçekli tesislere kadar kullanıma uygun. Yığının 2025 yılında pazara sunulmaya hazır hale gelmesi bekleniyor. Buna ek olarak Bosch, elektrolizör yığınını bir kontrol ünitesi, güç elektroniği ve çeşitli sensörlerle birleştirerek bir akıllı elektroliz modülü oluşturmayı planlıyor. 

YAKIT HÜCRELERİ 

Şirketin özel amaçlı makine birimi olan Bosch Üretim Çözümleri (BMG), ayrı bileşenlerden komple sistemlere kadar yakıt hücresi üretimi için gelişmiş üretim ekipmanı ve test teknolojisi sağlıyor. Toplamda, gerekli üretim ekipmanlarının yüzde 50’den fazlası Bosch’un kendisinden geliyor. 

Yığınları ve sistemleri test ederken, Proton değişim membranı (PEM) PEM yakıt hücrelerinin test edildiği hat sonu fonksiyonel testi için doğal koşullar simüle edilir. Burada gaz bileşimi, sıcaklık, basınç ve nem, gerçek araçtaki ile aynıdır. Test tezgahları verimli bir şekilde çalışıyor: kullanılan hidrojenin yüzde 50’si yeni test süreçleri için geri kazanılıyor. PEM  elektroliz yığınlarına yönelik bir test tezgahı, ilk kez Hannover Messe Fuarında sunulacak. 

İlginizi çekebilir:  Uniper Rus gazından yeşil hidrojene geçiyor

eSEA SU ALTI AKTUEL AÇIK DENİZ TESİSİ ELEKTRİFİKASYONU

Gelecekte hidrojen genellikle uzak bölgelerde (çölde veya denizde) ve dolayısıyla daha sonra kullanılacağı yerden uzakta üretilecek. Yeşil hidrojen, karbon yakalama ve depolamada gereken açık deniz tesislerinin işletilmesini ekonomik hale getirmek için, tesis teknolojilerinin satın alınması ve işletilmesi bugüne kadar olduğundan önemli ölçüde daha ucuz olmalıdır. Bosch Rexroth, 4 bin metreye kadar derinliklerdeki su altı proses tesislerinde vanaları kontrol etmek için elektrikli bir çözüm geliştirdi. Bu çözüm artık hidrolik tahrikli aktüatörlerle çalıştırılan vanalara sahip olmadığından, su üzerindeki hidrolik güç ünitelerine bağlanmak için kilometrelerce hidrolik hat ihtiyacını ortadan kaldırıyor.

HİDROJEN DOLUM İSTASYONLARI

Hidrojen dolum istasyonları, mobilite sektörünün karbondan arındırılmasında önemli bir rol oynuyor. Önümüzdeki altı yıl içerisinde, dünya genelinde birkaç bin hidrojen dolum istasyonunun faaliyete geçmesi planlanıyor. Bosch Rexroth, iş ortaklarıyla birlikte hidrojenin sıkıştırılması için 10 ila 280 kW güç aralığında servo-hidrolik kompresör tahrikleri için ölçeklenebilir çözümler geliştirdi. Araçlara hızlı ve basit bir şekilde hidrojen yakıt ikmali yapabilmek için gazın 900 bar’a kadar sıkıştırılması gerekiyor. Hidrojen dolum istasyonlarının ticari işletimi için ABD’de lider bir şirket olan FirstElement Fuel ile ortaklaşa yeni bir elektrohidrolik tahrikli kriyojenik pompa geliştirildi. Bu kriyojenik pompa sıvı hidrojeni doğrudan 875 bara sıkıştırıyor. Amaç, ağır kamyonlara on dakikadan kısa bir sürede 100 kg hidrojen ile yakıt ikmali yapmak. Doğrudan yakıt ikmali, dolum istasyonlarında ara depolama tanklarına olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor.

İlk dolum istasyonlarının 2025 yılından itibaren donatılması planlanıyor. Bosch Rexroth ayrıca Maximator Hydrogen ile birlikte çalışarak, dolum istasyonu operatörlerine hidrojen teknolojisine uygun fiyatlı bir giriş yolu sunan, şu anda 250 kW’a kadar güçlere sahip, ölçeklenebilir, az bakım gerektiren tahrik üniteleri geliştirdi. Yeni konteyner tabanlı kompresörler, ticari olarak mevcut alternatiflere kıyasla toplam sahip olma maliyetini potansiyel olarak yarı yarıya azaltabilir. Swiss Coop Group, mal taşımacılığı için halihazırda hidrojen kamyonları kullanıyor. Maximator ve Bosch Rexroth teknolojisi ile donatılmış beş dolum istasyonunda yakıt ikmali yapıyorlar.

İlginizi çekebilir:  Avrupa konseyi ilk hidrojen teşvik ihalesi Aralık'ta
İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER