Ana SayfaULAŞIM ARAÇLARIÇin havacılıkta yeşil hidrojen kullanacak 

Çin havacılıkta yeşil hidrojen kullanacak 

Çin’in Şuangyaşan kentinde havacılık yakıtları üretecek olan ülkenin ilk hidrojen enerjisi tesisinde inşaat başladı.

HidrojenHaber – Çin Halk Cumhuriyeti’nin Şuangyaşan kentinde havacılık yakıtları üretecek olan ülkenin ilk hidrojen enerjisi tesisinin inşaatı başladı.  

Yılda 300.000 ton yeşil hidrojen ve yeşil havacılık yakıtı üretmesi planlanan tesis projesi için 3 milyar dolarlık bir yatırım yapılacak. Tesis farklı yenilenebilir enerji kaynaklarının sürdürülebilir havacılık yakıtı üretimi amacıyla aynı sitem içinde entegre edilmesine dayalı bir planlamayla inşa ediliyor. Çin’in karbon emisyonunu azaltma taahhütleri açısından da önemli bir örnek oluşturacak. 

Pekin, Chaoyang merkezli Çin devletine ait enerji holdingi China Energy Engineering Corporation (CEEC veya Energy China) ile China Electric Power Engineering Consulting Group Co. Ltd. şirketlerinin kontrolünde ilerleyen proje, Heilongjiang Eyaletindeki Şuangyaşan Ekonomik ve Teknolojik Kalkınma Bölgesi’nde yer alıyor. 

YILDA 300 BİN TON YEŞİL HAVACILIK YAKITI

Asıl amacı yeşil havacılık yakıtı üretmek olan tesis; rüzgar, güneş, hidrojen ve biyokütle teknolojilerini bir arada kullanma prensibiyle inşa ediliyor. Tesiste yılda 200.000 ton yeşil metanol ile 300.000 ton yeşil havacılık yakıtı üretilmesi planlanıyor. 

İlk etapta 100.000 ton havacılık yakıtı üretecek olan tesisin birinci faz yatırımı yaklaşık 857 milyon dolara ulaştı. Projenin ilk fazı; 450MW’lık bir rüzgar santrali, bir güneş enerjisi santrali, bir su elektrolizi hidrojen üretim istasyonu, bir biyokütle santrali ve 2027’ye kadar faaliyete geçmesi planlanan bir yeşil havacılık yakıtı sentez tesisi inşasını içeriyor.

ENTEGRE SÜREÇLER MODELİ

Tesis Çin Halk Cumhuriyeti’nin; enerji, tarım, kimya ve ulaştırma endüstrilerini entegre eden kalkınma modelindeki süreci kopyalayan bir anlayışla planlandı. Bu çerçevede biyokütle depolama ve ön işleme, biyokütle gazlaştırma ve havacılık yakıtının Fischer-Tropsch sentezi ile üretilmesi süreçleri takip edilecek. 

Shuangyashan tesisinin yerel ekonomiyi canlandırmanın dışında; Çin’in yıllık karbon emisyonu azaltım stratejilerine de önemli katkı yapması bekleniyor. 

İlginizi çekebilir:  Berlin’de 3 gigavatlık  elektrolizör fabrikası açıldı
İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER