Ana SayfaÜRETİM TESİSLERİDepolama sayesinde hidrojen yüzde 40 ucuzlayabilir

Depolama sayesinde hidrojen yüzde 40 ucuzlayabilir

İsveçli HYBRIT hidrojen gazını yeraltında depolayarak elektrik fiyatlarındaki dalgalanmalara uyum sağlamayı ve fosil yakıtsız çelik üretimine bir adım daha yaklaşmayı hedefliyor.

Hidrojen Haber- İsveç’te SSAB, LKAB ve Vattenfall işbirliği olan HYBRIT, hidrojen depolamasının değişken hidrojen üretim maliyetlerini yüzde 25-40 oranında azaltabileceğini gösteren testler yaptığını duyurdu.

HYBRIT, fosil yakıtsız elektrikten hidrojen üretmek için elektrik piyasasındaki fiyat değişimlerinden yararlanmayı ve aynı zamanda elektrik sisteminin zorlandığı durumlarda hidrojeni yeraltında depolamayı amaçlıyor.

Ortaklık, İsveç’in Luleş kentinde 100 metreküp hidrojen kapasiteli depolama tesisinde testlere geçen Eylül ayında başladı ve denemeler 2024’te sonuçlanacak. Depolama tesisinin tam ölçekte 120 bin metreküp depolamaya kadar genişletilebileceği ve hidrojen gazı şeklinde 100 gigavatsaate kadar elektrik depolayabileceği belirtildi.

Vattenfall Endüstri Karbonsuzlaştırma Başkanı Mikael Nordlander, konuyla ilgili olarak; “Büyük ölçekli hidrojen depolama, elektrik tüketimini değişen kullanılabilirlik ve fiyatlara sahip bir sistemde uyarlamayı mümkün kılıyor ve aynı zamanda endüstriye hidrojeni daha istikrarlı ve uygun maliyetli bir şekilde tedarik edilebiliyor” ifadesini kullandı.

Enerji ve İklim ve LKAB Kıdemli Başkan Yardımcısı Stefan Savonen ise şunları ekledi: “2050 yılına kadar tüm operasyonu yeniden yapılandırdığımızda, bir milyon tonun üzerinde hidrojen üretmemiz ve yılda 70TWh’den fazla fosil yakıtsız elektrik tüketmemiz gerekecek. Bu nedenle maliyetlerin düşürülmesi kesinlikle gereklidir.”

HYBRIT, 2016 yılında SSAB, LKAB ve Vattenfall tarafından başlatıldı ve fosil yakıtsız çelik üretimi için sünger demir üretiminde hidrojen kullanmayı hedefliyor.

İlginizi çekebilir:  Hollanda hidrojen ağı kuruyor
İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER