Ana SayfaGÜNCELDoğal hidrojen NASA’nın radarına takıldı!

Doğal hidrojen NASA’nın radarına takıldı!

NASA’nın gözlem uydusu, Avustralya’nın batısında yoğunlaşmış hidrojen bulunan doğal bir rezervuar görüntüledi.

Hidrojenhaber – Batı Avustralya’nın Kuzey Perth Havzası’nda ‘Peri Çemberleri’ olarak adlandırılan bölgenin çevresinden yayılan hidrojen gazı, bölge üzerinde atmosfer dışından gözlem yapan Landsat 9 uydusunun radarına takıldı. 

ABD Uzay Araştırmaları Dairesi NASA’ya ait Landsat 9’daki Operasyonel Arazi Görüntüleyici, 27 Haziran 2023’te Perth’in 150 kilometre kuzeyindeki Moore kasabası yakınlarında bulunan Peri Çemberlerini gözlerken doğal hidrojen yayılımını yakaladı. 

FAY KIRIĞINDAN SIZAN HİDROJEN

NASA’ın web sitesinde yer alan bilgiye göre bölgede, kuzey-güney gidişli Darling Fayı boyunca ‘Peri Çemberleri’ denilen yuvarlak çöküntü grupları bulunuyor. Tuz gölleri olarak da adlandırılan şekillerin çapı birkaç yüz metreyi buluyor. Çöküntülerin iç kısımlarındaki bitki örtüsü ve su miktarı zaman zaman değişiyor. 

Avustralya’daki çukurlar, doğal bir temiz enerji kaynağı olma potansiyeli taşıdığı için önem taşıyor. Birçok kıtada bulunan bunun gibi doğal hidrojen kaynakları, fosil yakıt alternatifleri arayışında giderek daha fazla ilgi görüyor.

Jeofizik verilere bakan bilim insanları, fay bölgesinin gazın yüzeye çıkması için dikey yollar yaratmış olabileceğini düşünüyorlar.

TESADÜFEN KEŞFEDİLEN KAYNAKLAR

Geçmişte de tesadüfen keşfedilmiş hidrojen rezervuarları bulunuyor. 1980’lerin sonlarında Mali’de bir sondaj sırasında, daha sonra oldukça konsantre bir doğal hidrojen deposu olduğu ortaya çıkan bir kaynak bulunmuştu. Günümüzde gözlem uyduları, potansiyel sızıntıları algılayabiliyor. Brezilya’dan Rusya’ya ve ABD’nin Kuzey Carolina eyaletine kadar çeşitli bölgelerde yüksek konsantrasyonda hidrojen bulunduğu tespit edilmişti. Uzmanlar, uygun araçlar kullanılması durumunda çok daha fazla doğal hidrojen kaynağının bulunabileceğini ifade ediyorlar. 

Mevcut teknolojiyle ticari hidrojen, suyun elektrik akımıyla hidrojen ve oksijene ayrılması veya hidrojenin fosil yakıt hammaddelerinden izole edilmesi gibi enerji yoğun işlemler kullanılarak üretiliyor. Hidrojenin yüzeyin altında nasıl ve nerede oluştuğu ve hidrojenin en iyi şekilde nasıl çıkarılıp depolanacağı hakkında çalışmalar devam ediyor.

İlginizi çekebilir:  IEA : Düşük emisyonlu hidrojen üretimi 3 yılda beş kat artacak
İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER