Ana SayfaGÜNCELEMO : “Nükleer riski sonlandıralım”

EMO : “Nükleer riski sonlandıralım”

Elektrik Mühendisleri Odası basın açıklamasında Akkuyu Nükleer Santral projesinin ülkemiz için yaşamsal bir güvenlik riski oluşturup oluşturmayacağının mutlaka sorgulanması gerektiğine dikkat çekti.

Hidrojen Haber- Elektrik Mühendisleri Odası (EMO)Akkuyu Nükleer A.Ş.’nin üst düzey yöneticisinin yolsuzluk suçlamasıyla tutuklanmasına ilişkin yaptığı basın açıklamasında, konunun projenin yürütüldüğü ülkemiz için yaşamsal bir güvenlik riski oluşturup oluşturmayacağının mutlaka sorgulanması gerektiğini belirterek; “Ülkemizin enerji alanında yerli ve yenilenebilir alternatifleri varken, etkisi nesiller boyu sürecek bir nükleer kaza riski alınmamalı ve Akkuyu ve Sinop’ta yürütülen çalışmalar sonlandırılmalıdır” çağrısında bulundu.

EMO açıklamasında Uzun yıllar enerji açığı oluşması ihtimali olmamasına ve mevcut kurulu gücün ihtiyacın çok üzerinde olmasına rağmen, alım garantileriyle santral kurdurmaya devam edilmesi yalnızca akıl dışı değil, aynı zamanda çağdışı olduğununu da vurguladı.

SMR YENİ PAZARLAMA STRATEJİSİ

Nükleer lobi, bu santralları sera gazı salımlarının azaltılmasının tek yoluymuş gibi sunmakta, bu yolla nükleer santral yatırımlarının arttırılmasını hedeflemekte olduğu, ayrıca küçük modüler santrallar (SMR) gibi farklı modellerle yeni pazarlama stratejileri yürütülmekte olduğunu belirtilen açıklamaya şöyle devam edildi; 

“Hedef ülkelerinden biri olarak bilinen ülkemizde 2-3 Temmuz tarihlerinde düzenlenen 10. Nükleer Zirvede ise Akkuyu’nun ardından yapılması planlanan projeler tartışılmıştır. Uluslararası sermaye gruplarının katıldığı ve Rosatom ana sponsorluğunda düzenlenen etkinlikte, SMR santrallerinin yanı sıra dördüncü santral projesine yönelik kulis faaliyetleri sürdürülmüştür. Bir yandan da Sinop’a bir santral kurulacağı ifade edilmeye devam edilmektedir. Akkuyu’da üretilecek ve 1 kWh enerji başına 12.35 dolar sent ödemek zorunda kalacağımız elektrik enerjisine bizim değil Rusya ekonomisinin ihtiyacı vardır. Ülkemize külfet dışında hiçbir getirisi olmayacak bu üretimin, işlevi sadece Rusya’ya gelir sağlamak olacaktır.”  denildi.

“2. SANTRAL RUSYA’YA BAĞIMLI KILACAK”

Açıklamada Türkiye’de Rosatom’un sahip olacağı ikinci bir nükleer santralın yapılmasına izin verilmesi, ülkemizi doğrudan Rusya`ya bağımlı kılacağı belirtilerek dünyada hızla büyüyen  güneş ve rüzgar enerjileri açısından büyük potansiyelimiz olduğu ve  gelecek dönemde Dünya’da ve Türkiye’de nükleere ihtiyaç kalmayacağı vurgulandı.

İlginizi çekebilir:  Çin dünyanın en büyük yeşil hidrojen projesini başlattı
İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER