Ana SayfaBORU HATLARIEquinor Almanya'ya hidrojen ihracatını kesti

Equinor Almanya’ya hidrojen ihracatını kesti

Norveçli enerji devi Equinor, Almanya'ya mavi hidrojen ihracatını durdurma kararı aldı. Şirket, karara gerekçe olarak ekonomik nedenleri ve talep eksikliğini gösterdi.

HidrojenHaber – Norveçli enerji devi Equinor, Almanya’ya mavi hidrojen ihracatını durdurma kararı aldı. Şirket, karara gerekçe olarak ekonomik nedenleri ve talep eksikliğini gösterdi. Karbondioksiti (CO2) yan ürün olarak yakalayan ve depolayan bir işlemle doğalgaz kullanılarak üretilen hidrojen ‘mavi’ olarak nitelendiriliyor.

Equinor‘dan 20 Eylül’de yapılan açıklamada, dünyanın ilk açık deniz hidrojen boru hattı aracılığıyla Alman gaz yakıtlı enerji santrallerine mavi hidrojen tedarik edecek projenin sonlandırılacağı bildirildi. Equinor sözcüsü Magnus Frantzen Eidsvold, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Hidrojen boru hattının uygulanabilir olmadığı ortaya çıktı. Bu aynı zamanda hidrojen üretim planlarının da bir kenara bırakıldığı anlamına geliyor. Projeyi ileri aşamalara gelmeden sonlandırmaya karar verdik” diye konuştu.

DİĞER PROJELER DEVAM EDECEK

Eidsvold, Equinor‘un Hollanda ve İngiltere’deki stratejiler de dahil olmak üzere erken aşamalarında olan diğer hidrojen projelerine ise devam edeceğini söyledi. Buna göre Equinor ve RWE Almanya’da hidrojene hazır gaz yakıtlı enerji santralleri inşa etmeye devam edecekler ancak Norveç’ten hidrojen gelmeyecek.

UZUN VADELİ TAAHHÜTLER GEREKİYOR

2023 yılının ocak ayında Alman enerji şirketi RWE, Norveçli Equinor ile Almanya’daki hidrojene hazır gaz yakıtlı tesislere hidrojen tedariki için bir mutabakat zaptı imzalamıştı. Santrallerin, Almanya’nın kömür yakıtlı enerjiyi aşamalı olarak kaldırmasıyla birlikte enerji üretiminde boşluğu doldurmaları planlanıyor.

Geçmişte yapılan açıklamalarda, Norveç – Almanya arasında inşa edilecek bir hidrojen boru hattının maliyetinin yaklaşık 3 milyar avro olacağı ifade edilmişti. Boru hattının finansmanı için hidrojen alıcılarından uzun vadeli taahhütlere ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor.

İlginizi çekebilir:  Kanada’dan temiz hidrojen ticareti için 300 milyon dolar
İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER