Ana SayfaETKİNLİKLERErdeniz : Sürdürülebilir fiyat politikasına ihtiyaç var

Erdeniz : Sürdürülebilir fiyat politikasına ihtiyaç var

ELDER yönetim Kurulu Başkanı Barış Eldeniz kullanıcıların ödediği elektrik faturası ile maliyet arasında büyük fark olduğunu ve bu farkı devletin ödediğini belirterek yeşil dönüşümde finansman sorununu aşabilmek için daha gerçekçi bir fiyatlandırmaya ihtiyaç olduğunu belirtti.

Hidrojen Haber- Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) in 10. Olağan Genel Kurulu’nda, Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçilen Barış Erdeniz, basınla ilk toplantısını 20 Mayıs Pazartesi (bugün) İstanbul’da gerçekleştirdi. Eldeniz toplantıda Dünyada ve Türkiye’deki enerji görünümü, elektrik dağıtım sektörünün enerji dönüşümündeki stratejik pozisyonunu değerlendirdi. 

Erdeniz Türkiye’de elektrik üretiminden tüketiciye kadar uzanan elektrik ekosisteminin 915 milyar TL büyüklük ile gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 3,5’ni oluşturduğunu ve elektrik dağıtım sektörünün Türkiye ekonomisine yaptığı katkının ise 29 milyar doları bulduğunu vurgulayarak; “Elektrik dağıtım sektörü olarak, yeşil dönüşümde üstleneceğimiz “dönüşümün omurgası” rolümüzle ülkemizin enerji arz güvenliğinin teminine tam destek vereceğiz” dedi.

ELEKTRİK DAĞITIM ŞİRKETLERİNİN ROLÜ STRATEJİK

Dünyada ve Türkiye’deki enerji görümü ile ilgili de bilgi veren Erdeniz, “Araştırmalar bize önümüzdeki dönemde gerçekleştirilecek elektrik üretimi yatırımlarının küresel net-sıfır hedeflerine paralel olarak yenilenebilir kaynaklı olacağını ve 2040 yılında toplam küresel kurulu gücün yarısından fazlasının yenilenebilir kaynaklardan karşılanacağını gösteriyor. Bu öngörünün hayata geçirilmesi ve yeşil dönüşümün sağlanmasında elektrik dağıtım şirketlerinin rolü stratejik” diye konuştu. 

2025 TE RÜZGAR VE GÜNEŞİN PAYI YÜZDE 43

Yenilenebilir enerji kaynaklarının kurulu güç içerisindeki artışına da dikkat çeken Erdeniz, “Türkiye’de 2023 yılsonu itibarıyla 330 teravatsaat olarak gerçekleşen elektrik tüketiminin Türkiye Ulusal Enerji Planı projeksiyonları kapsamında 2035 yılında yüzde 55 artışla 511 teravatsaat olması öngörülmekte. Bu talep artışına paralel olarak kurulu gücümüzün de yüzde 78 artışla 190 bin megavatsaat mertebesine çıkacağı tahmin ediliyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızın projeksiyonları, ülke olarak 2053 net-sıfır hedeflerimiz ve enerji arz güvenliği politikalarımız doğrultusunda, elektrik üretiminde fosil yakıtların kullanımından, yenilenebilir kaynaklara geçişin hızlanarak devam edeceğini gösteriyor. Son 10 yılda ülkemizin kurulu gücü içerisinde rüzgar ve güneşin payı 8 kat artışla yüzde 22 seviyesine ulaşırken, 2035 yılında bu oranın yüzde 43 mertebesine yükselmesi öngörülüyor” dedi. 

İlginizi çekebilir:  Avrupa'nın ilk amonyak enerji santrali inşa edilecek

“TALEP ARTIŞININ DİNAMOSU ELEKTRİFİKASYON”

Hem dünyada hem de Türkiye’de elektrik tüketiminde artış trendi olduğunu belirten Erdeniz, “Farklı enerji formları kullanılan sektör ve süreçlerde elektrik enerjisine geçişe elektrifikasyon diyoruz. Bu yeni yapı, elektriğe olan talebi artırırken, iklim değişikliğiyle mücadelenin bir gereği olarak elektriğin temiz kaynaklardan üretimini de çok daha kritik hale getiriyor. Elektrik üretimindeki yeşil dönüşüm ile elektrifikasyon odaklı artan tüketim arasındaki köprü elektrik dağıtım şirketlerinin gerçekleştireceği şebeke dönüşümü olmadan yeşil dönüşüm döngüsünü tamamlayamayız. Elektrifikasyonun en hızlı yaygınlaştığı sektör ise şüphesiz ulaştırma. “ ifadesini kulllandı.

TÜKETİCİLER ÜRETİCİ OLACAK

Yarının dünyasında her geçen gün daha fazla yenilenebilir enerji kaynaklı üretim tesisinin sisteme dâhil olacağına işaret eden Elder Yönetim Kurulu Başkanı Barış Erdeniz, “Ulaşımda elektrifikasyonla 100 binlerce yeni elektrikli araç şarj istasyonu şebekeye dâhil olacak. Bununla birlikte, tüketiciler de birer üretici pozisyonuna gelebilecekler. Böylelikle dağıtım şebekesinde çift yönlü elektrik akışı yaşanacak. Bunun için şebekenin yeşil ve dijital dönüşümünün hızla gerçekleştirilmesi lazım. Bu açıdan şebeke yatırımları enerji arz güvenliğimiz için stratejik öneme sahip. Yeni yatırımlar ve eskiyen şebekelerin yenilenmesi de dahil tüm şebeke yatırımlarının sağlıklı finansmanı için sürdürülebilir fiyat politikasına olan ihtiyaç artık daha fazla” dedi.

2023’ TE 120 MİLYAR LİRALIK SÜBVANSİYON

2023 yılında devletin yaklaşık 120 milyar liralık sübvansiyonu olduğunu belirten Barış Erdeniz, bu yıl sonunda bunun 5,7 milyar dolar seviyesine ulaşacağının öngörüldüğünü belirterek, elektrik ekosisteminin gayrisafi yurtiçi hasıla içindeki payı ve ulusal kalkınmamızdaki rolü göz önünde bulundurulduğunda, sürdürülebilir sektör gelişimi için fiyatların maliyetleri yansıtan bir düzleme taşınmasının önemli olduğunu vurguladı.

İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER