Ana SayfaOTOMOTİVFord F-MAX Ballard yakıt hücreleriyle donatılacak

Ford F-MAX Ballard yakıt hücreleriyle donatılacak

Ford Trucks, 2025 yılında Avrupa’da gösterime sunmayı planladığı hidrojenle çalışan F-MAX prototipinin geliştirilmesi kapsamında Ballard Power Systems ile anlaşma imzaladı.

Hidrojen Haber- Ballard Power Systems, Ford Trucks’ın hidrojenle çalışan araç prototipinin geliştirilmesi kapsamında yakıt hücreli bir sistem tedariği için Ford Trucks ile anlaştı. Ford Trucks, 44 tonluk uzun mesafeli çekici kamyonu F-MAX’te iki adet Ballard’ın FCmove™ XD 120kW yakıt hücreli motorunu kullanmayı planlıyor ve 2025 yılında Avrupa’da gösterime sunulacak araçları Türkiye’de üretip monte etmeyi hedefliyor.

Yakıt hücrelerinin 2023 yılında Ford’a teslim edilmesi planlanırken, geliştirme programı ve diğer koşullar başarılı olursa, Ballard hidrojen yakıt hücreli F-MAX için tercih edilen tedarikçi olarak belirlenebilir.

2025 yılındaki sunum, Avrupa Birliği’nin ZEFES projesi kapsamında gerçekleştirilecek. Bu projede, dört kamyon üreticisi, iki römork üreticisi, tedarikçiler, operatörler ve araştırma ortakları, sıfır emisyonlu araçların uzun mesafeli ağır taşımacılıkta entegrasyonunu hızlandırmak için birlikte çalışacak. Verimlilik iyileştirmeleri, seri üretim yetenekleri ve gerçek dünya koşullarında gösterim üzerinde çalışmayı amaçlayan proje, dokuz farklı araç konseptinin (dört yakıt hücreli ve beş bataryalı elektrikli) AB koridorlarında bir milyon km’den fazla yol kat etmesini sağlayacak.

Projedeki araçların 40 tondan fazla yük taşıması ve 750 km ye kadar mesafe kat etmesi bekleniyor. Günlük operasyonlarda ortalama 500 km yol alacaklar.

Ford’un F-MAX kamyonlarına hidrojen entegre etme konusunda ilk denemesi bu değil. Haziran Ayında OEM, kamyonları çift yakıtlı hidrojen kombinasyonuyla çalışacak şekilde dönüştürmek için Belçika merkezli CMB.TECH ile ortaklık kurmuştu.

Ford Trucks Başkan Yardımcısı Emrah Duman konuyla ilgili : “Ford Trucks olarak, otomotiv endüstrisinin geleceğini tanımlayacak alternatif teknolojilere sürdürülebilirlik hedeflerimiz doğrultusunda yatırım yapıyoruz. Elektrifikasyonun ardından hidrojen teknolojileri önceliklerimiz arasında yer alıyor.“ZEFES projesi kapsamında geliştireceğimiz ilk yakıt hücreli elektrikli aracımız F-MAX, önemli bir kilometre taşı olacak. Bu hayati projede Ballard ile çalışmaktan memnuniyet duyuyoruz. Bu uzun vadeli ilişki, gelecekte büyük değer yaratacak.” şeklinde konuştu.

İlginizi çekebilir:  Köln ve Bonn’ da hidrojenli otobüs dönemi
İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER