Ana SayfaETKİNLİKLERGökalp : Hidrojeni yenilenebilir kaynaklardan üretmeliyiz

Gökalp : Hidrojeni yenilenebilir kaynaklardan üretmeliyiz

Prof. Dr. İskender Gökalp 6. Enerji ve İklim Forumu'nda yaptığı açıklamada," elektroliz için gereken elektrik yenilenebilir enerji kaynaklı olmalı, mesela kömür santrallerinden gelmemeli. dedi".

Hidrojen Haber- Turkuvaz Medya Grubu tarafından düzenlenen ‘6. Enerji ve İklim Forumu: Yeşil Yüzyıl – Bugünü ve Geleceği Tasarlamak’ Yeni Yatırım Alanları ve Yenilenebilir Enerjide Fırsatlar paneliyle devam etti. A Para Yayın Koordinatörü & A Haber Ekonomi Müdürü Özlem Doğaner’in moderatörlüğünde düzenlenen panelde, IC Enterra Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Taşkın Kızılok, Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO’su ve Tatlıpınar Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Burak Kutluğ ve Karadeniz Holding Ticari Operasyonlar Direktörü Emre Durmuşoğlu, önemli değerlendirmelerde bulundu. 

“HİDROJEN DE RADARIMIZDA”

Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO’su ve Tatlıpınar Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Burak Kutluğ da geçen yıl rekor bir taleple halka arz gerçekleştirdiklerini hatırlattı. Toplam 350 megavatlık portföyleri olduğunu belirten Kutluğ, “Dünya adım adım hidrojene gidiyor. Ülke olarak bizim ajandamızda doğalgaz biraz öncelikli olsa da hidrojen de radarımızda. Finansman gündem maddelerimizin başında geliyor. Bu ortamda dünyanın en öngörülebilir enerjisi güneş. Eskiden inanılmaz pahalıydı. Balkanlar hedeflerimiz için bize fırsatlar sunuyor.” dedi

“HİDROJENİ ÜRETİRKEN ENERJİ YENİLENEBİLİR KAYNAKLARDAN GELMELİ”

Panelin ardından düzenlenen ‘Döngüsel Ekonomiye Geçişte Fırsatlar ve Zorluklar: Hidrojenin Rolü’ başlıklı özel oturumda da TÜBİTAK MAM Başkan Danışmanı, ICARE-CNRS Fransa Kurucu Direktörü Prof. Dr. İskender Gökalp, Sabah Gazetesi Yazarı Feride Cem’in sorularını yanıtladı. Prof. Dr. İskender Gökalp, hidrojenin gündeme gelmesinin fosil yakıttan uzaklaşmada önemli bir adım olduğunun altını çizdi. Gökalp, şunları söyledi: “Dünyada bugün ortalama 80 milyon ton saf hidrojen üretiliyor. Bu rafinerilerde ve gübrede kullanılıyor. Hidrojeni üretirken karbondioksit salıyoruz. En temiz yöntem “yeşil hidrojen” dediğimiz suyun elektrolizi ile üretilen hidrojen. Ama elbette elektroliz için gereken elektrik yenilenebilir enerji kaynaklı olmalı, mesela kömür santrallerinden gelmemeli. Hidrojenin çeşitli sektörlerin karbonsuzlaştırılmasında ve döngüsel ekonomiye ulaşılmasında da önemli bir rolü var. Örnek olarak, sivil havacılık sektörünün karbonsuzlaştırılması için gereken “sürdürülebilir havacılık yakıtı” üretiminde fosil kaynaklı olmayan organik kaynaklara (mesela atıksu arıtma tesislerinden çıkan çamura) ve yeşil hidrojene ihtiyacımız var.”

İlginizi çekebilir:  Avrupa’da yüzlerce hidrojen dolum istasyonu kurulacak

Forumun ana sponsorluğunu Halkbank, Kalyon Enerji, Türk Telekom, Vakıf Leasing, Ziraat Bankası, cosponsorluğunu Enerji SA, RHG Enertürk Enerji, Smart Güneş Teknolojileri, Socar Türkiye, destek sponsorluğunu ise Akfen, BioTrend, Karakan Enerji, D&R, Epiaş, idefix, NaturelGaz, Orge Enerji Elektrik Taahhüt A.Ş, Papara, Shell, Zorlu Enerji üstlendi.

İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER