HidrojenHaber – Japon bilim insanları güneş ışığını kullanarak suyu hidrojen yakıtına ayırmanın yeni bir yolunu geliştirdiler. Özel bir fotokatalizör kullanılan yeni teknolojinin, daha ucuz, daha bol ve sürdürülebilir hidrojen yakıtının ortaya çıkmasına yardımcı olabileceği ifade ediliyor.
Japonya‘nın Shinshu Üniversitesi‘nden Prof. Kazunari Domen imzasıyla ‘Frontiers in Science’ dergisinde yayımlanan makalede güneş ışığıyla çalışan yeni yöntemin, geleceğin enerjisi olarak görülen hidrojenin kolayca üretilmesini sağlayabileceği ileri sürüldü. Yöntemin geliştirilmesi için aşılması gereken bazı sorunlar bulunduğu ifade edilen makalede “Fotokatalizörler kullanılarak güneş ışığıyla çalışan elektroliz yöntemi, güneşten kimyasala enerji dönüşümü ve depolama için ideal bir teknoloji olarak görülüyor. Fotokatalitik malzemeler ve sistemlerdeki son gelişmeler bunun gerçekleşmesi için umutları artırıyor denildi.
Halen kullanılan serbest hidrojenin çoğu doğalgazdan elde edilen enerjiyle üretiliyor. Yeni sürecin ardındaki temel prensip, elektrolizle suyu oksijene ve hidrojene ayırmaya dayanıyor. Enerji yoğun bir işlem olan elektrolizde fotokatalizör adı verilen özel katalizörlere ihtiyaç duyuluyor.
Süreç ışığa maruz kaldığında, bu katalizörler suyu bileşen parçalarına ayıran kimyasal reaksiyonları kolaylaştırıyor. Mevcut ‘tek adımlı’ reaksiyonlar düşük verimleri nedeniyle enerji problemini çözemiyor. Japon ekibin tercih ettiği iki adımlı daha karmaşık sistemlerde ise, bir fotokatalizör sudan hidrojen üretirken, diğeri oksijen üretebiliyor. Sistem, güneş ışığının enerjisini yakıt malzemelerinin kimyasal enerjisi olarak depolayarak her zaman ve her yerde kullanmayı mümkün kılıyor.
Prof. Domen’in ekibi, üç yıl boyunca 100 metrekarelik bir reaktörü çalıştırarak başarılı bir deney gerçekleştirdi. Ekip üyelerinden Dr. Hisatomi, “Ultraviyole duyarlı bir fotokatalizör kullanan sistemimizde, güneş enerjisi dönüşüm verimliliği doğal güneş ışığı altında yaklaşık bir buçuk kat daha yüksekti” dedi.