Hidrojen Haber- Cambridge Üniversitesi araştırmacıları, tuzlu veya kirli suyu güneş enerjisiyle hidrojen ve oksijene ayırarak hem yeşil hidrojen yakıtı hem de temiz içme suyu elde eden bir cihaz tasarladı.Cihaz, herhangi bir açık su kaynağında kullanılabiliyor ve uzak veya kaynakları sınırlı olan bölgeler için umut verici bir çözüm sunuyor.
Güneş enerjili cihaz, su moleküllerini hidrojen ve oksijene ayıran fotokatalitik bir süreç kullanıyor. Ancak geleneksel tasarımların aksine, cihaz saf su yerine tuzlu veya kirli suyu kullanabiliyor. Bu da, temiz suyun dünyanın çoğu yerinde nadir ve değerli bir kaynak olduğu göz önüne alındığında, deniz, nehir, rezervuar veya endüstriyel atık su gibi su kaynaklarından yararlanma imkanı sağlıyor.
Araştırmacılar, cihazı tasarlarken fotosentezden ilham aldıklarını belirtiyorlar. Fotosentez, birçok bitkinin güneş ışığı ve suyu enerjiye dönüştürmek için kullandığı bir süreç. Ekip, tuzlu veya kirli olsa bile herhangi bir su kaynağında yeşil hidrojen yakıtı ve temiz içme suyu üretebilen güneş enerjili bir cihaz geliştirdi.
Ekip, temiz su bulmanın zor olduğu bölgelere daha iyi hizmet verebilmek için, bitkilerin fotosentez yapmasını taklit etmeye çalıştıklarını söylüyor. “Temiz suyun nispeten kıt olduğu ve su arıtma için gerekli altyapının hazır olmadığı uzak veya gelişmekte olan bölgelerde, su bölünmesi son derece zordur.” diyen araştırmanın ortak yazarı Ariffin Mohamad Annuar, “Kirli suyu kullanabilen bir cihaz, aynı anda iki sorunu çözebilir: suyu bölerek temiz yakıt yapabilir ve temiz içme suyu yapabilir.” diyor. Araştırma, Nature Water dergisinde yayınlandı.