Ana SayfaTEKNOLOJİHavadan hidrojenle elektrik üretilebilir

Havadan hidrojenle elektrik üretilebilir

Avustralyalı bilim insanları, havadan hidrojen çekip elektriğe dönüştüren bir enzim keşfetti. Enzim uzun ömürlü ve büyük miktarda üretmek mümkün.

Hidrojen Haber- Avustralya’nın Melbourne kentindeki Monash Üniversitesi Biyomedikal Keşif Enstitüsü’nden bilim insanları, yaptıkları hidrojen araştırmasıyla, atmosferden hidrojen çeken ve onu elektriğe dönüştüren bir enzim ürettiklerini ve analiz ettiklerini duyurdu.

Atmosferden hidrojen çekmek olanaksız gibi görünebilir, ancak bu, hidrojen tüketen bir toprak bakterisi olan Mycobacterium smegmatisden elde edilen bir enzim sayesinde bilimsel olarak mümkün kılınabilir. Bu enzim, Huc olarak biliniyor ve hidrojeni havadan çekip temiz enerjiye dönüştürebiliyor.

Avustralyalı bilim insanları, birçok bakterinin, besin maddesi bulunmayan ortamlarda bile atmosferdeki hidrojeni bir enerji kaynağı olarak kullanabildiğinin farkındaydı, ancak bunu nasıl yaptıklarını yeni keşfettiler.

Huc adı verilen enzim, iz miktardaki hidrojeni elektrik akımlarına dönüştürebilmenin yanı sıra, saflaştırıldığında şaşırtıcı derecede uzun süre saklanabiliyor.

Hidrojen araştırmasının bulgularını daha da şaşırtıcı kılan şey, enzimi üreten bakterinin büyük miktarlarda üretilebilmesidir. Bu nedenle, son derece sürdürülebilir bir kaynak.

Bu araştırmanın henüz çok yeni olduğunu belirten bilim insanları, kirli fosil yakıtları yakarak havaya kirlilik eklemeye ve iklim krizine katkıda bulunan elektrik üretim yöntemlerine alternatif olarak, yenilenebilir bir elektrik kaynağı bulduklarını söylüyorlar. Hidrojen araştırması, Dr. Rhys Grinter, Profesör Chris Greening ve doktora öğrencisi Ashleigh Kropp tarafından yürütüldü. Bulguları Nature dergisinde yayınlandı. Bilim insanlarının bir sonraki adımı, Huc’u büyük ölçekte üretmek olacak.

İlginizi çekebilir:  İlk hidrojenli tren filosu teslimi Siemens’ten
İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER