Ana SayfaULAŞIM ARAÇLARIHIA: Havacılıkta gelecek hidrojende

HIA: Havacılıkta gelecek hidrojende

Airbus, Easyjet, Rolls-Royce ve diğer ortakları içeren Havacılıkta Hidrojen İttifakı’na (HIA) göre, Sürdürülebilir havacılık yakıtı SAF yalnızca bir geçiş aşaması ve hidrojen kısa uçuşlardan başlayarak önemli havacılıkta bir rol oynayacak.

Hidrojen Haber- Havacılık endüstrisi, sürdürülebilir ve çevre dostu yakıt alternatifleri arayışında bir dönüm noktasına ulaştı. Airbus, Easyjet, Rolls-Royce gibi büyük isimlerin dahil olduğu bir grup tarafından desteklenen Havacılıkta Hidrojen İttifakı (HIA),İngiliz yetkililere bir yol haritası öneren yeni bir faaliyet raporu yayınladı. HIA ittifakı ayrıca 140 ülkede 114 bin üyesi bulunan Institution Of Mechanical Engineers‘ın web sitesinde yayınlanan bir makalede hidrojenin gelişimine ilişkin görüşlerini dile getirdi.

HIA havacılıkta hidrojen kullanımının kaçınılmaz olduğunu savunuyor. Bu ittifak, hidrojenin sadece geçici bir çözüm olmadığını, aslında kısa mesafe uçuşlarında önemli bir rol oynayacağını ve uzun vadede sürdürülebilir havacılığın anahtarı olabileceğini öne sürüyor.

Hidrojen, yakıt hücreleri aracılığıyla elektrik enerjisine dönüştürülebilir veya doğrudan yakıt olarak kullanılabilir. Rolls-Royce’un Ultrafan demonstratörü gibi bazı projelerde bu ikinci yöntem tercih ediliyor. Airbus ise 2025 yılında bir karar vererek, 2035 yılına kadar hidrojenle çalışan bir uçağın vizyonunu gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Ancak bu yenilikçi yakıtın kullanımı, havaalanlarının hidrojenle (gaz veya sıvı formda) nasıl tedarik edileceği gibi zorlukları da beraberinde getiriyor. Örneğin, Heathrow Havaalanı’nın 2040 yılına kadar yalnızca kendisi için 1300 ton hidrojene ihtiyacı olacak.

Hidrojenin havacılıkta kullanımı, sadece teknolojik bir başarı değil, aynı zamanda çevresel sürdürülebilirlik için de büyük bir umut vaat ediyor. Bu gelişmeler, geleceğin nasıl şekilleneceğine dair heyecan verici ipuçları sunuyor. 

İlginizi çekebilir:  Avrupa’nın en büyük yeşil hidrojen merkezi!
İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER