Ana SayfaİŞ DÜNYASIHidrojen büyük uçak sektöründe ilgi görüyor

Hidrojen büyük uçak sektöründe ilgi görüyor

ABD Hava Kuvvetleri, 2027 yılında tamamlanması planlanan yeni bir uçak projesi için JetZero adlı girişime 235 milyon dolar sağladı. Bu tasarım, geleneksel uçaklara göre yarı yarıya yakıt tüketimi azaltmayı hedefliyor.

Hidrojen Haber- Hidrojen enerjisi, büyük uçak sektöründe giderek daha fazla ilgi görüyor. Son zamanlarda, ABD Hava Kuvvetleri, kanat gövde birleşik (KGB) uçak teknolojisi göstericisini geliştirmek için JetZero adlı bir girişime 235 milyon dolar sağladı. Bu proje, Northrop Grumman’ın bir yan kuruluşu olan Scaled Composites tarafından yapılacak, bu da projenin ve zaman çizelgesinin oldukça güvenilir olduğu anlamına geliyor. Uçağın 2027 yılı başlarında göklerde olması bekleniyor.

KGB uçak tasarımı, çok daha yüksek bir kaldırma/sürükleme oranı, daha hafif ama daha güçlü malzemelerden oluşan daha verimli bir yapı ve dişli turbofan motorları gibi birçok avantajdan yararlanıyor. Bu sayede, geleneksel eşdeğerine göre yarı yarıya yakıt tüketimi azaltmayı hedefliyor. Ayrıca, bu tasarımın hidrojen yakıt hücreleriyle uyumlu olduğu düşünülüyor.

Clean Aviation ve McKinsey kısa süre önce Avrupa’daki havaalanlarında rüzgârdan elde edilen sıvı hidrojenin fiyatının 2030 gibi erken bir tarihte MWh başına yaklaşık 120 dolara düşeceğini tahmin etmiştir. Her bir kilogram hidrojen 33,3 kWh içerdiğinden, bu kilogram başına 5 dolardan daha az bir fiyat anlamına gelmektedir. Avrupa’daki fiyatının ise 2040 yılına kadar 3$/kg’ın altına düşmesi bekleniyor. JetZero’nun başlangıçta sürdürülebilir Hava yakıtı (SAF) ile çalıştırarak işleri nispeten basit tutması mantıklı, ancak muhtemelen 2030 yılına kadar hem SAF hem de hidrojen üretim versiyonlarını sunacaklar.

HİDROJEN HAVACILIK İÇİN EN UCUZ YAKIT OLABİLİR 

Kilogram başına gazyağından 2,8 kat daha fazla enerji içeren hidrojene dayalı basit bir hesaplama, 16.100 km’lik bir uçuş için 125 ton SAF’a ihtiyaç duyan geleneksel 400 koltuklu uzun menzilli bir uçağın (A350-1000 gibi) yalnızca 45 ton hidrojene ihtiyaç duyacağını göstermektedir. Bununla birlikte, 400 koltuklu bir BWA (Karışık Kanatlı Yolcu Uçağı), aşağıda açıklanan ek avantajlar nedeniyle muhtemelen 25 tondan daha azına ihtiyaç duyacaktır.

İlginizi çekebilir:  Renault Alpine hidrojenli motorla yarışacak

Sonuç olarak, ilk büyük hidrojen uçaklarına yakıt ikmali yapmanın maliyeti, hizmete girmeden önce bile jet yakıtı kullanmaktan daha az olabilir. Clean Aviation’ın fiyat tahmini kullanıldığında, 2034 yılına kadar 16 bin km’lik bir uçuş için büyük bir BWA’nın ihtiyaç duyduğu hidrojenin maliyeti 100 bin dolardan daha az olacaktır. Ancak konvansiyonel eşdeğerinin Avrupa’da jet yakıtı ile doldurulması, çok daha pahalıya mal olacaktır, çünkü yeni Avrupa havacılık yakıt vergisi tam 10.75 € / GJ seviyesine ulaşmış olacaktır. Bu da kg başına 0,46 dolar anlamına gelmektedir ki bu da 120 ton Jet A-1’in fiyatına 50 bin dolardan fazla ekleyebilir.

Geleneksel jet yakıtı, SAF ve hidrojen fiyatlarına ilişkin 2027 tahminleri, Avrupa’da büyük bir yolcu uçağını hidrojenle çalıştırmanın 2033 yılına kadar diğer yakıtlardan daha ucuza mal olacağını öngörmektedir. Sonuç olarak, Avrupa’nın önde gelen havayolları 2027 de Airbus’a ve belki de Boeing’e büyük, hidrojenli uçaklar için ilk siparişlerini çoktan vermiş olacaklar.

İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER