Hdrojenhaber – Uluslararası bilim insanlarından oluşan bir ekibin geliştirdiği güneş enerjisiyle çalışan nanomateryal, sudaki hidrojeni ayırabiliyor.
Araştırmaya göre hidrojen üreten nanomateryal, hem tatlı su hem de tuzlu suda kullanılıyor ve amaçlandığı gibi çalışması için herhangi bir özel sıcaklık veya basınç seviyesine ihtiyaç duymuyor. İngiltere, Kanada, Çin ve Amerika Birleşik Devletleri’nden araştırmacılar tarafından geliştirilen malzeme, ilhamını doğadan alıyor.
HİDROJEN ÜRETİMİNDE ÇIĞIR AÇABİLİR
Hidrojen üretiminde en çok kullanılan yöntem, suyu oluşturan hidrojen ve oksijeni elektroliz yöntemiyle birbirinden ayırmak. Bilim adamları ise bu denklemden elektriği çıkarmanın bir yolunu bulmayı başardılar.
18 Mayıs’ta Nature Catalysis dergisinden yayınlanan çalışmaya göre bilim insanları, bazı fotosentetik bakterilerin güneş ışığından kazanılan enerjiyi nasıl aktarabildiklerini taklit etmenin bir yolunu buldular. Bilim adamları, nanomalzemeyi oluşturmak için bakterinin yapısını kopyaladılar.
DOĞADAKİ BAKTERİYİ TAKLİT EDİYOR
Araştırma grubunun yöneticisi Hong Kong Üniversitesi’nden bilim adamı David Lee Phillips “Nanomalzeme suda yeterince kararlı. Bu büyük bir buluş çünkü fotokataliz reaksiyonlarında kullanılan malzemelerin çoğu suda ‘kararlı’ değil. Burada reaktan olarak suyu kullanıyoruz – doğanın yaptığı gibi” diye konuştu.
Nano malzemenin oda sıcaklığındaki suda gösterdiği performans sayesinde, sürecin verimi artarken, daha az enerjiye ihtiyaç duyulduğu için maliyeti de düşüyor. Nanomalzeme, amonyak gibi katkı maddeler yerine yalnızca hidrojenden oluşan yüksek saflıkta ürünler oluşturabiliyor.